Гости на свечаној академији

Централна свечаност поводом прославе Дана Основне школе „Десанка Максимовић“ у Пожаревцу организована је 16. маја у великој сали Центра за културу. Ова образовна установа једна је од најмлађих у Браничевском округу. Започела је са радом 1986. године у склопу ОШ „Доситеј Обрадовић“. Касније, одлуком наставничког већа добила је име најпознатије српске песникиње Десанке Максимовић, која је и сама дала сагласност на предлог делегације школе. И тако већ 38 година ова установа, сваког 16. маја, на дан рођења Десанке Максимовић, слави и свој рођендан. Девету годину за редом организују се „Десанкини дани“ Десанки у част.

     ОБРАЗОВАЊЕ – КЉУЧ ЗА СТВАРАЊЕ БОЉЕ БУДУЋНОСТИ

Поздрављајући присутне и честитајући Дан школе ученицима и запосленима, директор Златан Радовановић је нагласио да се у овој образовној установи стално ради на модернизацији васпитно – образовног процеса са циљем да наставни садржаји буду интересантнији ученицима, а процес стицања знања квалитетнији.

Златан Радовановић и др Горан Несторовић

-Основна школа „Десанка Максимовић“ је школа богате традиције.  У сваком дану ове школске године, у учионици, на часовима, спортским теренима, на сцени, школа достиже своју визију, радост је учења и дружења и пријатно и подстицајно место које сваком ђаку и запосленом пружа једнаке шансе за развој и напредак. У школи примењујемо нове облике рада и различите наставне методе. Са ученицима који постижу најбоље резултате организује се додатни рад и на тај начин повећава интересовање за одређену наставну област. Лепо је нагласити да увек постоји спремност свих наставника да се усавршавају и испољавају своју креативност кад год је то потребно. Главни задатак наше школе је да своје ученике из различитих социјалних слојева претвара у учене људе, како би били на корист свом народу. То значи да ће наша школа увек ићи за новинама, за новим знањем, за бољим успехом. Гомилају се нова искуства, пристижу нова знања, вреднује се и на други начин оцењује, али једно је сигурно, иза сваког успеха стоји рад. Зато се школа стално развија и напредује, нагласио је Радовановић.

Из програма

Рад и труд на крају се крунишу успехом. У школи су поносни на ученике који су остварили изузетне резултате на општинским, окружним, републичким и међународним такмичењима, који их сврставају међу водеће школе. Пре свих, истичу пласмане и освојена места ученика на републичким такмичењима из физике, математике, српског језика, енглеског и француског језика, историје, биологије, технике и технологије, одбојке, атлетике… Учествовање на ликовним и литерарним конкурсима је једна од сталних школских активности, где ученици такође бележе запажене резултате.

-Генерације наших осмака, из године у годину, успешно се уписују у жељене школе и постижу запажене резултате у даљем школовању. Поред редовних активности и великог успеха на разним такмичењима, можемо да се похвалимо и великим бројем ваннаставних садржаја, где деца показују сву своју креативност и надареност, чинећи активан боравак у школи знатно забавнијим. Велико хвала свим запосленима у школи који својим радом и залагањем доприносе да наша школа буде једна од најуспешнијих у региону. Највећу захвалност дугујемо нашим ученицима на марљивости, креативности, жељи за постигнућем, доброти, лепоти, рекао је директор. Сарадња са локалном самоуправом и институцијама, напомиње Радовановић, на завидном су нивоу и та пракса се наставља.

            ПОДРШКА КРОЗ ПРОЈЕКТЕ И ИНИЦИЈАТИВЕ

Члан Градског већа задужен за образовање др Горан Несторовић је истакао да Град Пожаревац препознаје и цени важност коју ова образовна установа има у образовању и васпитању младих генерација.

-Зато смо посвећени пружању подршке и обезбеђивању материјалних средстава за ваше свакодневно функционисање. Осим тога, Град планира значајне капиталне инвестиције које ће омогућити модернизацију школске инфраструктуре, побољшање наставних услова и унапређење образовног процеса. Свестан сам да квалитетно образовање захтева стална улагања и подршку. У том смислу, Град Пожаревац ће наставити да подржава вашу школу кроз разне пројекте и инцијативе, усмерене на унапређењу школског амбијента и опреме. Верујемо да ће те инвестиције допринети стварању још бољих услова за рад ученика и наставника, те да ће подстаћи иновације и креативност у настави. Ваш рад и труд, драги наставници, неизмерно су важни за развој наше заједнице. Ви сте они који обликују будућност, преносе знање и вредности на младе генерације. Драги ученици, ви сте срце ове школе. Наставите да учите, да истражујете и да се развијате. Ваш успех је наш понос и највећа награда за све нас који верујемо у вас и вашу будућност, закључио је Несторовић.

НАГРАЂЕНИ УСПЕСИ УЧЕНИКА

Поводом дана школе, најуспешнијим ученицима на школским, општинским, окружним, регионалним и републичким такмичењима, уручене су пригодне награде. На републичким такмичењима из физике Нина Живић је освојила треће место, у џудоу Бојан Варга друго место, из технике и технологије Ленка Миладиновић треће место и из енглеског језика Марија Јанков четврто место. За учешће на Међународном такмичењу из енглеског језика „Hippo“ награђени су Лука Миленковић, Тадија Ракић, Даница Живадиновић, Тара Стојадиновић и Немања Илић. На малим олимпијским играма ученици трећег разреда завредели су друго место, а прваци треће место, а на Међуокружном у одбојци прво место припало је екипама девојчица и дечака. Такође, на Међуокружном такмичењу у мини атлетици друго место освојили су Тара Јаћимовић у скоку у даљ и Сташа Максић у трци на 300 метара. На Окружном у мини атлетици друго место у скоку у даљ изборили су Дуња Станојевић и Андреј Станојевић. На малим олимпијским играма ученици трећег разреда освојили су друго место, прваци треће место, а на Уличним тркама „Grand Prix Пожаревац 2023“ прво место припало је Тари Јаћимовић, док су се на другој позицији нашли Лука Јоксимовић, Ђорђе Ђурић и Дана Васић.

Награђени ученици и наставници на републичким такмичењима

На Окружном такмичењу из српског језика и језичке културе прво место припало је Јовани Јовић, друго место  Тијани Ђорђевић и трећа места Филипу Живановићу, Тијани Ђорђевић, Дуњи Стефановић и Нини Пешић. На Књижевној олимпијади трећа места завредели су Петар Чејовић и Тамара Јовановић, а на Окружном такмичењу у шаху прво место Никола Ракић и треће место Огњен Ђурђевић. На Окружном такмичењу из математике Нина Живић је била прва, Лука Јоксимовић други, треће места освојили су Нађа Михајловић и Елена Станковић, док је на такмичењу „Мислиша 2024“ трећа награда припала Нађи Михајловић. На окружним такмичењима из биологије друго место освојила је Јована Јанковић, трећа је била Нина Ристовски, из историје треће места припала су Вуку Матићу, Димитрију Јовићу и Михајлу Ђурићу, из енгелског језика друго место је освојио Јован Радојковић, треће Бошко Антић и Немања Илић и из француског језика Тијана Ђорђевић је била друга.

На општинским такмичењима постигнути су следећи резултати: српски језик и језичка култура – трећа места освојили су Нађа Станковић, Ленка Миладиновић, Тодор Пејчић, Јован Лучић, Анђела Дејановић, Марија Јанков; рецитовање прво место Елена Ферлеж; математика друга места Тара Јаћимовић и Софија Љубисављевић, трећа места  Лазар Благојевић, Дуња Милутиновић, Александра Ранчић; шах – прво место Александра Димитријевић, друга места Ана Максић, Марта Павлов, Вук Младеновић, Никола Кожокар, Марија Васић, Павле Збилић, екипно треће место Никола Ракић, Павле Збилић, Никола Кожокар, Огњен Ђурђевић, Емилија Јовановић, Александра Димитријевић, Михајло Митић, Филип Дејановић; географија трећа места Алекса Николић и Немања Илић; биологија трећа места Катарина Ивић Чинч, Емилија Јовановић, Теодора Тасић; историја друго место Петар Чејовић, треће место Душан Величковић; физика прво место Тара Стојадиновић, друга места Филип Живановић, Емилија Јовановић, трећа места Елена Станковић, Никола Лазић; хемија друго место Јован Радојковић; енглески језик прво место Теодора Михајловић, треће место Тамара Јовановић; техника и технологија прво место Невена Вујасиновић, друго место Кристина Јовановић, треће место Душан Антић.

На темату „Од слова до снова“ расписаном поводом Дана школе награђени су литерарни радови Марка Куловића, Јоване Тројановић, Таре Јаћимовић (млађи узраст), Дуње Стефановић, Мине Пешић, Анастасије Јаћимовић (старији ураст); ликовни радови Љубице Стојадиновић, Теодоре Благојевић, Теодоре Томић (млађи узраст), Сташе  Максић, Емилије Јовановић, Ленке Миладиновић (старији узраст). Похвале су добили: Сара Матић, Теодора Благојевић, Радован Јанчић, Катарина Ивић Чинч, Анђела Стојадиновић, Кристина Јовановић, Петра Златковић, Лена Ранчић, Аида Ејубовић и Никола Лазић. На литерарном конкурсу „Вода је живот, вода је храна – сачувајмо сваку кап“ Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ треће место завредела је Мина Пешић.

                                       ЗАХВАЛНИЦЕ ЗАПОСЛЕНИМА

За постигнуте резултате на републичким такмичењима награђени су наставници: Слађана Милић, Бранко Дејановић, Добрица Јовановић, Сања Манић, Маријана Лазаревић, Радмила Пајкић, Ивана Петровић, Марија Спасовић, Вања Димитријевић Дејановић, Александар Вјештица, Весна Илић и Данијела Крстић.

Добитници јубиларних награда

Школа је овим поводом наградила запослене за 10, 20, 30  и 35 година и то: Наташу Ивковић и Бранку Видојевић за 10, Вању Димитријевић Дејановић, Тијану Петровић, Бранка Дејановића и Снежану Маринковић за 20, Горицу Спасић, Јасмину Ивошевић и Слађану Илић за 30, Зорана Цветановића за 35 година рада. За дугогодишњи рад признања су завредели Драган Костић и Славиша Стеванић.

ОДБОЈКАШКИ ТУРНИР ДЕСАНКИ У ЧАСТ

Поводом Дана школе организован је традиционални одбојкашки турнир „Десанки у част“, на којем су учествовале по четири екипе у категоријама 2010. и 2012. годишта. У обе категорије прво место освојила је Основна школа „Десанка Максимовић“, а следе ОК „Вожд“ Јаково из општине Бољевац, ОК „Респект“ из Каћа и ОК „Дражевац“ из Дражевца.

                                                                        Текст: Д. Динић

                                                                        Фото:В.Милић

Share.
Leave A Reply

Skip to content