2020-10-15T12:55:56+02:00 15. октобра, 2020. 12:44 |

Дан ослобођења Града Пожаревца: Уручена октобарска признања

Град Пожаревац  прославља 15. октобар, Дан ослобођења у Првом и Другом светском рату.

На Свечаној академији организованој у Центру за културу поводом Дана ослобођења Града најзаслужнијим појединцима уручене су награде и повеље о награди. Ове године награђени су: др Невенка Гајић, доктор ветерине и социјални и хуманитарни радник из Пожаревца, др Ненад Давидовић  хирургу из Пожаревца, Новица Ђорђевић, социјални радник из Пожаревца и др Ненад Стевић, пулмолог.

Повеља Града Пожаревца припала је „Газстројпрому“ из Русије, а плакете Дому здравља, Заводу за јавно здравље и Општој болници Пожаревац.

Након интонирања химне Градског женског хора „Барили“ под диригентском палицом Каталин Тасић, присутнима се обратио градоначелник Пожаревца Саша Павловић, који је истакао да је историја нашег града и села која му територијално припадају, нераскидиво везана са судбином наше државе.

-Ослобођење Пожаревца у Првом и Другом светском рату славимо 15. октобра. Ти датуми су нам омогућили да и данас будемо своји на своме у, за нас најлепшем граду на свету. Смештен међу три реке, богате историје и великих природних потенцијала, наш Пожаревац је постао место пожељно за живот  и онима који нису у њему рођени. Љубав према њему и одлучност да се ту остане учинила је бољим људима све оне који су у њему живели. Волећи свој град, наши преци суграђани су подједнако волели и своју отаџбину, те су након ослобођења Пожаревца, непосредно у данима пре, али и после тог 15. октобра 1918. и 1944. године, дали животе и за слободу остатака Србије, на крају великих ратних страдања, рекао је Павловић.

Свечаној академији организованој у Великој сали Центра за културу присуствовао је велики број званица, међу којима су представници амбасаде Руске федерације,  Белорусије,  народна посланица у Скупштини Србије Ана Миљанић, представници општина Браничевског и Подунавског округа…

Опширније о Дану ослобођења Града Пожаревца можете прочитати у наредном броју недељника „Реч народа“, који ће се на киосцима наћи 20. октобра.

И.Р.