2019-09-18T08:53:03+02:00 18. септембра, 2019. 08:53 |

ДАН ПЕШАЧЕЊА:Шетали и Пожаревљани

 Планинарски савез Србије уз подршку Министарства просвете и помоћ локалних планинарских друштава, у суботу 14. септембра организовао је Дан пешачења 2019. У Пожаревцу, који је био један од  75 градова Србије у коме се шетало омиљеним и уређеним шеталиштима и стазама, непосредни организатор био је Планинарски клуб „Вукан“. Циљ акције био да се на најбољи могући начин промовише здрав начин живота.

Као и свих претходних година, у Пожаревцу је скуп добровољних шетача, међу којима су се налазиле и бројне породице, био испред Еколошког дома на Чачалици. Могле су да се бирају три стазе за шетњу: „Чачалица“ у дужини од 2,7 километара, „Минине воде“  8,7 километара и најдужа стаза „Манастир Рукумија“  којом је 13 километара требало прећи за 5 сати.

 Најкраћом, уређеном  стазом  „Чачалица“,  која је изискивала  најмањи напор, кретали су се предшколци и учесници са посебним потребама. Они који су се одлучили за путању „Минине воде“ уживали су у чарима природе и шумовитом делу парка, пели се на Сопотску греду  и одмарали на „Мининим водама“.  Иако најдужа, стаза „Манастир Рукумија“ била је прави изазов за упорније шетаче који су се по доласку у Рукумију одморили и у Пожаревац вратили аутобусима.

Иницијатор акције пешачења  у Србији је Планинарски савез Србије који је од ове године покренуо и кампању „Планине зову“ са циљем да се, поред рекреације и здравог начина живота, промовише и планинарење односно и планине Србије.

                                                                                                                                                           М.П.

ФОТО: Планинарски клуб „Вукан“