У организацији Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац одржана је традиционална манифестација „Дан поља озимих стрних жита“. Многобројни пољопривредни произвођачи су директно на терену имали прилику да виде оно што нуде селекционе куће, али и да добију конкретне одговоре од пољопривредних стручњака и представника селекционера.


           Директор ПССС Пожаревац Александар Стојановић наглашава да овакве манифестације за примарни циљ имају да помогну произвођачима да лакше одлуче о одабиру семена и технологија које ће им омогућити веће приносе.

           -Дан поља озимих стрних жита организује се већ тридесетак година и пригодна је прилика да се пољопривредницима прикажу новине у струци и на шта треба посебно да обрате пажњу, истакао је Стојановић.

Према речима Милене Зафировић Стојановић, саветодавца у ПССС Пожаревац овакви скупови су прилика да се произвођачи упознају са најбољим сортама и хибридима како би их касније увели у своју производњу у циљу постизања што већих приноса.

-Велику захвалност дугујемо семенским кућама које су активно узеле учешће у овом Дану поља. Оваквих едукација, стручних скупова, трибина, предавања ће бити и у наредном периоду, јер врата ПССС су за вас увек отворена. Ове године на нашем огледу по први пут присутни су и ученици трећег разреда ОШ „Доситеј Обрадовић“, где су могли на лицу места да се упознају са разликама које се јављају код стрних жита. Такође, обишли су пластеник и лабораторију где вршимо испитивање земљишта, рекла је Милена Зафировић Стојановић.

Председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић похвалио је рад ПССС Пожаревац, која својим саветима помаже пољопривредним произвођачима и нагласио да локална самоуправа активним мерама преко Буџетског фонда за развој пољопривреде се труди да пружи подршку произвођачима и то ће чинити и у будућности.

                                                                                         Д.Динић

Опширније у наредном броју Недељника „Реч народа“ 19. јуна

Share.

Comments are closed.

Skip to content