2020-06-10T00:00:25+02:00 9. јуна, 2020. 13:50 |

Дан поља озимих стрних жита у Пожаревцу

У организацији Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац одржана је традиционална манифестација „Дан поља озимих стрних жита“. Многобројни пољопривредници су директно на терену имали прилику да виде оно што нуде селекционе куће, али и да добију конкретне одговоре од пољопривредних стручњака и представника селекционера.

Директор ПССС Пожаревац Дане Хркаловић наглашава да овакве манифестације за примарни циљ имају да помогну произвођачима да лакше одлуче о одабиру семена и технологија које ће им омогућити веће приносе.

-Дан поља озимих стрних жита организује се већ тридесетак година и пригодна је прилика да се пољопривредницима прикажу новине у струци и на шта треба посебно да обрате пажњу, истакао је Хркаловић.

Пољопривредни произвођачи су обишли демооглед на имању КПЗ Забела у коме се налази 31 сорта озимих стрних жита и то пo једна сорта овса и ражи, две сорте тритикалеа, 3 сорте јечма и 24 сорте пшенице из пет селекционих кућа.

Према речима Јоргованке Влајковац, саветодавца за ратарство, огледи се постављају сваке године ради праћења приноса и карактеристично је да се производња одвија у истим агроеколошким и агротехничким условима. Сорте се прате три године и најприносније се препоручују за увођење у производњу на пољопривредним газдинствима. После жетве резултати приноса се објављују, тако да и сами произвођачи могу да имају увид у све то.

-Примена пуне агротехнике је јако битна, јер у последњих десетак година лоши агрометеоролошки услови доводе до смањења приноса. Ако узгојимо биљку са добро развијеним кореновим системом, негативан ефекат агрометеоролошких услова на принос те здраве биљке ће бити мањи. У овој производној години забележен је јако лош старт и на 90 одсто површина у браничевском округу усеви су неспремно ушли у зимски период. Фазе вегетације у пролећном делу су биле скраћене и имали смо велики дефицит влаге.Током маја пало је око 110 литара кише по метру квадратном са малим закашњењем, што се и види по усевима који су „подгорели“ са горње стране, казала је Јоргованка Влајковац.

Демооглед је посејан на земљишту типа смонице, а предусев је био сунцокрет. Основно ђубрење је обављено са 150 килограма по хектару НПК хранива (11:52:0). Сетва је обављена тек 7. новембра, а за прихрану је у два наврата коришћен КАН у укупној количини од 300 килограма по хектару.

За заштиту усева вршена су два третмана против проузроковача болести листа, стабла и класа и третмани за заштиту од инсеката и корова.

-Први третман против корова рађен је у фази влатања препаратом Секатор у дози 150 ml/ha, за заштиту од инсеката коришћен је Fury у дози 100 ml/ha и заштита од проузроковача болести листа вршена је препаратом Amistar Extra у количини 750 ml/ha. Други третман вршен је у фази почетка цветања и за заштиту класа, стабла и листа примењен је Elatus Era у дози 800 ml/ha, док је за сузбијање присутних инсеката коришћен  препарат Fastac у количини 100 ml/ha, истакла је Невена Ристић, саветодавац за                                                                                           заштиту биља.

                                                                                                                                                           Д.Динић