Поводом Дана примирја у Првом светском рату, крај Споменика српском војнику у Косовској улици у Пожаревцу, положени су венци и одата почаст погинулим борцима који су положили своје животе за слободу овог краја.

Венце су положиле делегације Града Пожаревца, Браничевског управног округа, Градске општине Костолац, Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, представници борачких организација и удружења грађана, као и градске организације политичких партија.

Након интонирања државне химне „Боже правде“ у извођењу Градског женског хора „Барили“ под диригентском палицом Каталин Тасић, присутнима се обратио градоначелник Пожаревца Саша Павловић. Према његовим речима, оно што је историја недвосмислено забележила јесте тријумф Србије у Првом светском рату, праћен биткама које ће се памтити попут Церске, Колубарске и пробоја Солунског фронта.

-Исход рата је да су се распале многе моћне империје, створиле нове државе и да је све то пратило много унесрећених људи и породица у којима је, на жалост, Србија предњачила, сразмерно својој величини. Бројеви су застрашујући, па је процена да је 60 посто мушке популације у нашој земљи изгубило тада своје животе. Поставља се питање како би наша Србија данас изгледала да су животи барем половине сачувани. Наша жртва била је делом и резултат игре моћних држава од којих су неке биле и земље савезнице, али то никада неће умањити храброст српских војника који су се борили на страни правде. Сви ми данас осећамо понос због ратника, предака који су за својим војсковођама јуришали након команде „јуриш“ и „за мном“, желећи слободу за своје потомке. Зато смо дужни да ту слободу чувамо, и то на начин да ћемо једине борбе водити за мир и напредак Србије, рекаао је Павловић.

Симбол Дана победе је цвет Наталијина рамонда, цвет Феникс, уједно и симбол наставка ускрснућа модерне Србије, коју, како је рекао Павловић, “читаву деценију заједно подижемо из пепела, на челу са председником Александром Вучићем”.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content