У Србији се 8. новембра обележава Дан просветних радника. Верује се да је тога дана 1787. године рођен Вук Стефановић Караџић, просветитељ и реформатор српског језика. Циљ обележавања овог датума је да се  просветним радницима пружи подршка, а младим генерацијама осигура будућност. 

У пожаревачком градском здању, поводом Дана просветних радника, уручена су признања за постигнуте резултате у васпитно – образовном раду и захвалнице предузећима и појединцима који су пружили допринос постизању укупних резултата у области образовања. Повељу за животно дело додељено је Драгану Ћирићу, професору физичког васпитања у пензији.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић истакао је у свом обраћању присутнима да је преношење знања, од почетка цивилизације па до данас, било искључиво у у рукама просветних радника и рукама њихових претходника.

-Сваки помак људске врсте, свако знање и напредак било би осуђено на заборав и поновно откривање да није учења, ученика и учитеља. Без просветног система живели бисмо у друштву које би више подсећало на боравак у племенској заједници, а не у заједници људских бића. Природне и друштвене науке кретале су се узлазном линијом због инспирације која је дата онима који су их унапређивали. Разлог томе је што у суштини сваки прави учитељ за свој највећи успех сматра онај тренутак када га ученик надмаши, рекао је између осталог Павловић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content