Полудеценијска манифестација „Костолачки котлић“ довела је у овај индустријски градић на Дунаву бројне госте из целе Србије. Ни повремено нестабилне временске прилике нису нарушиле разноврстан програм и добро дружење и забаву посетилаца окупљених 6. августа, на плажи „Топољар“.
Манифестација „Костолачки котлић“ део је целодневног програма обележавања Дана рудара Србије, поводом којег су у Старом Костолцу положени венци крај најстаријег окна угљенокопа „Костолац“.
У спортској хали игран је Меморијални турнир у малом фудбалу „Миомир Цвијић Рус“, а од поподнева почео је „Костолачки котлић“, манифестација коју прате етно сајам хране и пића, такмичење у кувању рибље чорбе, послужење вола печеног на ражњу и гулаша, лутрија са вредним наградама, ватромет, концерт бенда „Ноћ до подне“, а потом и Николе Роквића.
ДРУЖЕЊЕ КОЈЕ СЕ ПАМТИ
Гастрономску манифестацију „Костолачки котлић“ отворио је в.д. директора Центра за културу „Костолац“ Драган Николић.
– Идеја организовања ове манифестације је да се допринесе ширењу позитивне енергије и пријатељства међу људима, а, пре свега, да се Kостолчанима и гостима нашег града пружи добра забава у предивном амбијенту на плажи „Топољар“, којој ћете пожелети поново да се вратите, истакао је Николић и упутио честитке поводом 6. августа – Дана рудара.
„Костолачком котлићу“ присуствовали су и градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине ГО Костолац Милена Церовшек, са сарадницима, као и представници установа у култури, образовању, спорту и привреди.
Организатор манифестације је Центар за културу „Костолац“, под покровитељством Града Пожаревца, Градске општине Костолац и синдиката „Термоелектране Костолац“ и „Копови Костолац“. Помоћ у организацији пружили су Удружење за промоцију традиције, културе и туризма „Од књиге до душе“ и ресторани „Дунавски Драгуљ“ и „Галија“. Спонзори овогодишњег „Костолачког котлића“ су „Рубин Крушевац“, Столарска радионица „Муја“, Опел Миркос и ресторан „Галија“.
НАЈБОЉА ЧОРБА ИЗ ДУБРАВИЦЕ
На полудеценијском „Костолачком котлићу“ сервирано је 140 котлића, сваки укуснији од претходног, што је у великој мери отежало задатак жирија који су чинили Драгана Грозданић, професор куварства у пожаревачкој Економској школи, Јелена Благојевић, шефица кухиње Основне школе „Јован Цвијић“ из Kостолца и Зоран Цвејић.
Најукуснију рибљу чорбу скувао је Зоран Лазић из Дубравице. Њему су наградни ваучер за летовање у Грчкој за две особе и пехар победника манифестације уручили председник Градске општине Kостолац Серџо Kрстаноски и председница Скупштине Градске општине Милена Церовшек.
Другу најукуснију чорбу скувао је Горан Марковић Тоза из Костолца, који је награђен продуженим викендом за две особе у Врњачкој Бањи.
Трећа награда припала је Милану Стевићу из Костолца, који је освојио продужени викенд на Златибору за две особе.
Прва три места, поред награда и пехара, добила су и рубинове пакете.
У завршници вечери приређен је велики ватромет,
након којег је почео концерт Николе Роквића.
Награде су додељене и за следеће две најбоље чорбе, обе из Дубравице. Четврто место припало је Гордани Лазић, а пето Сунчици Аћимовић, које су награђене великим котлићима.
Осим најбољих чорби проглашена је и најлепша куварица. То признање завредела је Срна Дамњановић.
Специјална награда уручена је промотеру овогодишњег такмичења, Зорану Цвејићу, за велики допринос у организцији манифестације.
Уз кулинарско надметање, организована је и лутрија, на којој је извучена 21 награда. Највише среће и највреднију награду, велики роштиљ, освојио је Јован Јовановић из Костолца.
Идејни носилац и један од организатора манифестације “Костолачки котлић”, Далибор Илић, иначе, актуелни заменик председника Градске општине Костолац, нагласио је значај овог вида окупљања које се показало као све примамљивији туристички потенцијал.
НА НАГРАДНОЈ ИЗЛОЖБИ ТРАДИЦИОНАЛНИХ ЈЕЛА
Најлепше и најукусније
Дуж насипа на плажи „Топољар“, као и претходних година, постављене су трпезе традиционалних домаћих јела, слатких и сланих специјалитета. Ова преукусна изложба била је такмичарског карактера.
За најлепшу трпезу награђено је Удружење жена „Кленовник“.
Најбоље традиционално слатко јело припремиле су чланице Удружења жена „Острово“, док су награду за најлепше традиционално слано јело заслужиле чланице „Златних руку“ Народне библиотеке Осечина.
Текст: А. М.
Фото: В. Милић