Удружење војних пензионера града Пожаревца данас прославља 29 година постојања. Свечаност овим поводом организована је у малој сали Центра за културу.

Подсећања ради, Удружење војних пензионера Србије основано је 16. септембра 1993. године, а секција у Пожаревцу, данас Градски одбор Удружења 29. новембра исте године. Ова нестраначка и патриотска организација на нивоу Републике окупља више десетина хиљада чланова.

О тренутним, али и будућим активностима Удружења војних пензионера Пожаревац говорио је председник Градског одбора ове асоцијације мр Драгутин Страхинић.

Поводом Дана Удружења војних пензионера града Пожаревца председник Драгутин Страхинић уручио је награде градоначелнику Саши Павловићу, команданту војног гарнизона Пожаревац пуковнику Душку Јовићу, директорки Центра за културу Галини Павленко Перић, председници Актива жена Градске организације војних пензионера града Пожаревца Љиљани Милановић, члановима ГО војних пензионера града Пожаревца Драгану Цекићу и Милораду Ивановићу, као и почасном члану Градске организације војних пензионера Драгану Живановићу.

-Чином оснивања Удружење је за области деловања одредило заштиту основних права и слободу војних пензионера, пензијско и инвалидско осигурање, здравствену заштиту, стамбено обезбеђење, стваралаштво, традицију, информисање, културне ирекреативно спортске активности и сарадњу са сродним органузацијама, рекао је Страхинић и додао:

-Како грађани имају свог заштитника грађана, тако се може у фигуративном смислу рећи да војни пензионери и пензионерке имају свог заштитника у Удружењу војних пензионера Србије, напоменуо је Страхинић који није задовољан секундарном и терцијарном заштитом војних осигураника, конкретно са гарнизонском амбулантом и Војномедицинском академијом.

Свечаној академији присуствовали су градоначелник Пожаревца Саша Павловић, командант пожаревачког гарнизона пуковник Душко Јовић, председница Удружења потомака учесника ослободилачких ратова 1912-1918. године Ранка Петрушевски, председник Градског одбора Удружења ратних ветерана Пожаревца Славиша Петровић, као и чланови Удружења војних пензионера.
Градоначелник Саша Павловић захвалио се војним поензионерима за године које су провели у служби војске у читавој Србији.

-Узевши у обзир да ту службу краси добра организација и челична дисциплина , не чуди да Удружење војних пензионера града Пожаревца успешно функционише већ 29 година. Као што знате, град и наши грађани одувек су имали пријатељски однос према нашој војсци. Верујем да је то један од главних разлих што су неки од вас одлучили да рповеду пензионерске дане у Пожаревцу, иако су родом из неких других градова, напоменуо је Павловић.

Из програма

У наставку програма емитован је кратак документарни филм о активностима Удружења војних пензионера Пожаревац и изведен пригодан уметнички програм.

Share.

Comments are closed.

Skip to content