Фото:tportal.hr

Данас  је Међународни празник рада  који  према Закону о државним празницима у Републици Србији обухвата два нерадна дана. Традиционално, у Пожаревцу се обележава окупљањем социјалиста крај бисте народног трибуна Васе Пелагића у Градском парку, као и Уранком и Гитаријадом у Љубичеву који се приређују другог дана маја.  Празник рада у свету се обележава  у знак сећања на 1. мај 1886. године, када је у Чикагу, САД, више десетина хиљада радника изашло на улице захтевајући повољније услове рада и доследну примену осмочасовног радног времена.


До најоштријих сукоба с полицијом дошло је наредних дана, 4. и 5. маја, када су се сукоби проширили и ван Чикага. Полиција је заправо покушала да разбије протестне скупове и доведе до поделе манифестаната, што се завршило озбиљним сукобима у којима је било бројних жртава и међу демонстрантима односно штрајкачима и међу полицајцима. У знак сећања на велике манифестације обесправљених, и њихову одлучну борбу, на Првом конгресу Друге интернационале 1889. године, одлучено је да се 1. мај обележава масовним скуповима, демонстрацијама и пригодним манифестацијама, у знак сећања и опомене.

На Другом конгресу 1891. године 1. мај је и формално проглашен за Међународни празник рада. Поступно, током последњих година 19. века и првих година 20. века, 1. мај је све масовније прихватан и обележаван, врло често и широким протестним манифестацијама.

У Србији, 1. мај је први пут обележен као Празник рада 1893. године, протестним скуповима у Београду.Празник рада је после Другог светског рата, најмасовније обележаван у социјалстичким земљама, када су одржаване параде и сличне манифестације.

Фото: https://www.tportal.hr

Share.

Comments are closed.

Skip to content