bela kugaПосле четири одржане у Смољинцу, данас ће се у Пожаревцу приредити пета манифестација под називом „Дан борбе против беле куге“. Акција која пропагира повећање наталитета у Србији са циљем да се одупре негативном природном прираштају,  покренута је пре четири године од стране Удружење „УПП Мало Црниће“ уз неколицину ентузијаста који желе да Србија победи у најзначајнијој борби – борби за нове животе.

Она се овај пут одржава се уз Благослов манастира Хиландар и под покровитељством Града Пожаревца, и чиниће је Академија  о наталитету и демографији која се приређује у Малој сали Центра за културу Пожаревац од 12,00 сати, на којој ће учешће узети и чланови Удружења „Колевка је највеће пространство“ из Врњачке бање. Наставак манифестације је у поподневним сатима на Тулби, крај обележја „Пожаревачки мир“ где у 17,00 сати почиње адекватан уметнички програма за одрасле, а потом и  велики број радионица за децу, али и учешће глумаца, песника, аниматора и забављача.

– До овог тренутка, међу учесницима и званицама, своје учешће потврдили су Миња Субота, Бранко Милићевић – Коцкица,  песници Љубивоје Ршумовић и Јован Бундало, челници Града Пожаревца, али и бројни знани и незнани људи који су схватили значај  манифестације и определили да у оквиру својих могућности на адекватан начин пруже подршку нама као организаторима,  и својим деловањем стану на пут погубној појави „беле куге„  не само на подручју Стига и Браничевског округа већ и Србије, истиче Саша Стевић, председник Уније за пољопривреду и предузетништво Мало Црниће, која је била иницијатор акције.

Подсећамо да званична статистика аларматно  бележи да је у Србији из године у годину за око 35.000 људи мање, а „ДАН БОРБЕ ПРОТИВ БЕЛЕ КУГЕ“  само кап у мору решавања горућег демографског проблема једног народа, која се, речју академика проф др Првослава Марковића, може дефинисати: „Опстанак или нестанак?“ .

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content