У организацији Друштва пчелара „Млава“ из Петровца, Организационог одбора Каменово, Месне заједнице Каменово, Савеза пчеларских организација Србије и Туристичке организације Општине, 1. и 2. априла у Каменову се одржава 32. манифестација под називом „Дани млавско – хомољских пчелара“. Покровитељ је Општина Петровац на Млави.

 

Велики број излагача и посетилаца

Током два дана, пчелари и сви љубитељи меда биће у у прилици да разгледају опрему за пчеларство и да пробају све врсте пчелињих производа. Као и претходних и ове године, упркос кишовитом времену, Каменово је током првог дана манифестације посетио велики број пчелара и произвођача пчеларске опреме из свих крајева Србије, Републике Српске и Северне Македоније.

                                                      ЦЕНТАР ПРОИЗВОДЊЕ СРПСКОГ МЕДА

Добродошлицу гостима и медоносну годину пожелели су председник Организационог одбора  манифестације Драган Ђорђевић и председник Друштва „Млава“ Драгиша Јовић. Они су се захвалили на подршци Општини Петровац и СПОС-у.

Гости на манифестацији

Отварајући овогодишњу манифестацију, председник Општине Душко Нединић је изразио задовољство што је Каменово и ове године средиште највеће манифестације у част пчелара и меда. Он је честитао пчеларима на истрајности и упорности у раду, јер су њихов труд и залагање допринели препознавању општине Петровац на Млави не само на мапи Србије, већ и шире.

-У нади да ће ова година бити медна, успешна, плодоносна, проглашавам ову привредно – туристичку манифестацију отвореном, казао је Нединић.

Првог дана у сали Дома културе одржана је стручна трибина на којој је председник СПОС- а др мед.  Родољуб Живадиновић излагао на тему „Једини могући пут до боље цене меда  на велико“, док је други предавач Благојче Најдовски из Северне Македоније говорио на тему „Протеинско гладовање пчела – недостатак полена и како га надокнадити.“

Добитници “Бронзане каменовске пчеле” са организаторима

Председник СПОС-а је истакао да Општина Петровац озбиљно подржава пчеларство и да предности увођења еАграра се између осталог, огледају и у томе што ће субвенције бити исплаћиване најкасније 30 дана од завршетка конкурса, односно до 20. јуна.

-Ово је први пут да имамо субвенције у сред сезоне што је јако добро и овим системом смањићемо финансијске и временске трошкове. Европско тржиште се окренуло увозу јефтиног меда из сумњивих извора и не очекујемо стабилизацију тржишта и цена у наредних годину дана. Ми смо били принуђени да потражимо купце на другим тржиштима, пре свега арапском и тржишту Далеког истока и надамо се да врло брзо крене извоз по откупној цени од 5,2 евра за килограм багремовог меда, што је тренутно пристојна цена, рекао је Живадиновић.

Традиционалне награде „Бронзана каменовска пчела“ уручене су Давору Вучковићу из Републике Српске, Драгану Чејићу из Вршца, Топлици Пауновићу из Панчева, Бојану Модрлановићу из Петровца, предузећу „Гума центар“ из Петровца и Жељку Петровићу из Дубочке. Плакета је уручена и Општини Жагубица као суорганизатору манифестације.

У недељу, 2. априла биће прослављена слава Друштва. Колачар ће бити пчелар Жељко Петровић из Дубочке, док ће наредне године ту дужност обављати Саша Јеремић из Каменова.

                                                                                       Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content