Прошле суботе у оквиру „Дана Српске у Србији“ у Великој сали Центра за културу Пожаревац, приређен је целовечерњи концерт Етно групе „Траг“ која делује у оквиру Културно уметничког друштва „Славко Мандић“ из Лакташа. Госте из Републике Српске поздравио је председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић.

Бојан Илић

          – Град Пожаревац је увек био спреман да са задовоством прими све уметнике, а посебну нашу браћу и сестре из Републике Српске. Ја бих нашу нераскидиву  везу, не узимајући у обзир границе и ко се где у свету налазио, парафразирао једним математичким изразом, који аргументује да је прост број недељив:  Срби су, без обзира где се налазе – недељиви! – истакао је Илић.

Концерт је отпочео песмом „Ај, весели се кућни домаћине“, а избором мелодија и специфичном интерпретацијом песама из Србије, Републике Српске, Книнске Крајине, Црне Горе, Македоније и Русије, етно група „Траг“ оставила је посебан утисак на пожаревачку публику. Са великом дозом емоција прихваћен наступ чланице „Трага“

Хилда Хрекеш

 Хилде Хрекеш, родом из Сирије, која је делом на на српском , а делом на матерњем арапском језику отпевала песму “Русе косе, цуро, имаш“ коју многи народи третирају као своју мелодију. Иначе, пред Пожаревљанима су овај пут наступиле чланице етно групе „Траг“ у саставу Валентина Милекић (вокал и уметнички руководилац), Тања Данојевић, Јована Кисин и Хилда Хрекеш, као и инструменталисти Јелена Шкрбић, Бојан Штијак, Младен Јанковић, Бобан Аџић, Зоран Вујић и Горан Пивашевић

По окончаном концерту, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је, у знак пажње и захвалности за изузетан наступ, женском делу етно групе поклонио букете цвећа.

Подсећања ради, Пројекат „Дани Српске у Србији“  покренут је 2013. године као манифестација која сваке године кроз различите програме и пројекте на нов и јединствен начин представља Републику Српску и њене потенцијале у свим областима. Основни циљ је, пре свега, размена и презентација културних остварења и културне баштине, али и промоција и презентација природних лепота, туристичких места и рута, угоститељства, кулинарства и вина, презентација инвестиционих могућности, и као најбитније учвршћивање веза између српског народа са обе стране Дрине.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content