2019-11-02T13:56:42+01:00 2. новембра, 2019. 13:45 |

„Дара из Јасеновца“:Стварање филмске историје под Љубичевским мостом

Први играни филм о страдањима у логору Јасеновац и трагичним историјским чињеницама представљеним кроз емотивну причу девојчице Даре и њене породице, протеклих дана, снима се и на Великој Морави, надомак Љубичевског моста.

Филм „Дара из Јасеновца“, редитеља Предрага Гаге Антонијевића, снима се уз помоћ Владе Републике Србије и својеврсно је стварање филмске историје, с обзиром на то да по први пут тешку причу о Јасеновцу представља на филмском платну, кроз уметнички и историографски приступ.


Под Љубичевским мостом се јуче и данас изводе тешке и потресне сцене у којима се лешеви бацају у реку, а чувени српски редитељ најављује да ће се још једном вратити у овај крај.

– Вратићемо се за завршницу, јер крај филма ће се овде одвијати. Надамо се да ће снимање бити завршено до краја године, што зависи од временских прилика, с обзиром на то да се доста сцена дешава напољу. Потом следи обрада и можда стигнемо да филм изађе у мају, када се навршава 75 година од ослобођења. Филм је заснован на историјској грађи и разговорима са великим бројем потомака логораша, објаснио је Антонијевић и уз захвалност Граду Пожаревцу на подршци, додао:

– После 75 година снима се први филм на тему наше велике јасеновачке трагедије и захваљујем се држави Србији на подршци и храбрости да се упусти у овај пројекат, јер до сада ниједна власт то није учинила.

Филмску екипу је посетио и градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, заједно са члановима Градског већа Аном Миљанић, Дејаном Крстићем и Далибором Миљковићем, с обзиром на то да је Пожаревац обезбедио логистичку подршку у данима снимања на Великој Морави.

– Поносни смо што смо имали прилику да допринесемо. Ово је филм од националног значаја и надам се да ће верно осликати нашу велику трагедију и допринети томе да млађе генерације буду боље упознате са страдањима нашег народа, рекао је између осталог градоначелник Спасовић.

Иначе глумачка екипа, са статистима, премашује бројку од шест стотина. Главну улогу, девојчицу Дару, игра Биљана Чекић, док је Марко Јанкетић у улози Вјекослава Луборића. Сценаристкиња је Наташа Дракулић.