2017-02-06T10:14:39+01:00 8. јуна, 2016. 12:54 |

Даровити гимназијалци – ЈОВАНА СТОКИЋ и ИВАН ФИЛИПОВИЋ

ПОЖАРЕВАЧКА ГИМНАЗИЈА –ИЗАЗОВ ДАРОВИТОСТИ

 ЈОВАНА СТОКИЋ и ИВАН ФИЛИПОВИЋ

Други о ИВАНУ „Иван је и у основној школи постизао изузетне резултате на државним такмичењима. Са успесима на такмичењима наставља и у Гимназији. Са Иваном сарађујем од друге године његовог школовања у Гимназији. Као резултат његовог рада, труда и ангажовања пласирао се на државно такмичење из географије где је освојио треће место. Тај резултат је омогућио Ивану пласман на међународно такмичење из географије, Балканијаду. Иван је на Балканијади, уз изузетну конкуренцију, освојио треће место. Успешно је репрезентовао не само своју школу, већ и Пожаревац и Србију. Иван је изузетно талентован, даровит ученик који са лакоћом постиже врхунске резултате, а његов однос према раду је за сваку похвалу. Верујем да ће и у даљем образовању бити веома успешан. Било ми је задовољство што сам сарађивао са Иваном“. Предраг Кордић, професор географије „Иван је вредан и одговоран и у раду систематичан.Утисак је да је са лакоћом током ове четири године савладавао школске обавезе. Такође, од самог почетка, са лакоћом се уклопио у ново окружење у коме је брзо постао неко на кога се његови најближи могу ослонити“. Мирјана Живојиновић, одељењски старешина

Други о ИВАНУ
„Иван је и у основној школи постизао изузетне резултате на државним такмичењима. Са успесима на такмичењима наставља и у Гимназији.
Са Иваном сарађујем од друге године његовог школовања у Гимназији. Као резултат његовог рада, труда и ангажовања пласирао се на државно такмичење из географије где је освојио треће место. Тај резултат је омогућио Ивану пласман на међународно такмичење из географије, Балканијаду. Иван је на Балканијади, уз изузетну конкуренцију, освојио треће место. Успешно је репрезентовао не само своју школу, већ и Пожаревац и Србију.
Иван је изузетно талентован, даровит ученик који са лакоћом постиже врхунске резултате, а његов однос према раду је за сваку похвалу. Верујем да ће и у даљем образовању бити веома успешан. Било ми је задовољство што сам сарађивао са Иваном“.
Предраг Кордић, професор географије
„Иван је вредан и одговоран и у раду систематичан.Утисак је да је са лакоћом током ове четири године савладавао школске обавезе. Такође, од самог почетка, са лакоћом се уклопио у ново окружење у коме је брзо постао неко на кога се његови најближи могу ослонити“.
Мирјана Живојиновић, одељењски старешина

Други о ЈОВАНИ „Јована је ученица са којом је задовољство радити. Ненаметљива је и тиха, а све своје обавезе схвата озбиљно и одговорно и увек их извршава на време. Има јако добар однос са одељењем, воли да помаже као и да сарађује са другима. Учи са лакоћом и са разумевањем. Широких је интересовања и подједнако успешна у свему. Њена посвећеност и упорност ће јој обезбедити успех у даљем школовању и раду.“ Ивана Барлов, одељењски старешина „ У овој генерацији матураната Јована је међу најбољима. Учи лако и ефикасно. Знања су трајна, а одговори прецизни и примерени захтевима. Место свих знања примерено је и са идејама о примени. На основу познатих чињеница изводи лако закључке који су често изнад њеног узраста. Постиже одличне резултате из свих наставних области и у ваннаставним активностима. У другом и трећем разреду на такмичењу из биологије, била је у самом државном врху. Њено време, у струци и науци, тек долази“. Радиша Марковић, професор биологије

Други о ЈОВАНИ                       „Јована је ученица са којом је задовољство радити. Ненаметљива је и тиха, а све своје обавезе схвата озбиљно и одговорно и увек их извршава на време. Има јако добар однос са одељењем, воли да помаже као и да сарађује са другима. Учи са лакоћом и са разумевањем. Широких је интересовања и подједнако успешна у свему. Њена посвећеност и упорност ће јој обезбедити успех у даљем школовању и раду.“
Ивана Барлов, одељењски старешина
„ У овој генерацији матураната Јована је међу најбољима. Учи лако и ефикасно. Знања су трајна, а одговори прецизни и примерени захтевима. Место свих знања примерено је и са идејама о примени. На основу познатих чињеница изводи лако закључке који су често изнад њеног узраста. Постиже одличне резултате из свих наставних области и у ваннаставним активностима. У другом и трећем разреду на такмичењу из биологије, била је у самом државном врху.
Њено време, у струци и науци, тек долази“.
Радиша Марковић, професор биологије

ИВАН ФИЛИПОВИЋ рођен је 17. јула 1997. Године. Сада је ученик четвртог разреда природно-математичког смера у Пожаревачкој гимназији. На такмичењу из математике „МИСЛИША“ добио је похвалу на државном нивоу у трећем разреду гимназије. Исте године успео је да пређе границе Републике Србије и учествује на међународном такмичењу из географије, на Балканијади где је освојио треће место. На такмичењу је показао добро познавање енглеског језика пошто је то био језик комуникације за такмичаре.

Иван у учењу остварује изузетан успех из природних наука. Посебно га привлаче математика, хемија и географија јер омогућују да самостално ради и решава разноврсне проблеме. Родитељи истичу да ученик воли истраживачки рад и да показује „интересовање за нова сазнања“. Вредан је и предан раду, широких интересовања. Интересују га нове ствари, па школско градиво допуњује информацијама до којих дође истраживањем по интернету или на неки други начин. Волео би да је у школи „више практичног рада и мање сувопарног учења“. Родитељи сматрају да  сложенији садржаји подстичу његову мотивацију и веће ангажовање.

Уз учење привлачи га спорт, посебно стони тенис. Члан је Стонотениског клуба Пожаревац, и  учесник на такмичењима.

Себе види као вредног и успешног студента фармације, а развој каријере сфери научно-истраживачког рада у фармацеутској лабораторији.

 

ЈОВАНА СТОКИЋ рођена је 1. септембра 1997. године. Сада је ученица четвртог разреда природно-математичког смера у Пожаревачкој гимназији. Током школовања у Пожаревачкој гимназији показала је изузетну способност за учење и разумевање наставног градива, као и жељу за додатним сазнањима. Посебна област њених интересовања је биологија. Била је такмичар и на Државном такмичењу из биологије освојила је треће место у другом разреду.

Воли да учи хемију, биологију и филозофију и то оно што је интересантно. Посебно је привлаче језици, нарочито енглески језик. За своју технику учења каже следеће: „Волим да подвлачим фломастерима и да представим лекцију кроз табелу или цртеж. Волим да користим што више боја и цртежа док учим, то ми помаже да повезујем градиво“. Открива нам да је један од предмета који воли физичко васпитање и то због кошарке и гимнастике. Привлачи је и учење знаковног језика.

Учествовала је на различитим, веома разнородним такмичењима: рецитовање, тенис, аикидо, балет, биологија, хемија, српски и француски језик, гитара и хор. Члан је хора у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу, а има занимљив хоби да прави честитке, сецка, лепи, боји.

Себе описује као друштвену, радозналу, упорну и тврдоглаву особу. Родитељи су још уочили да је „искрена, поштена, радна, скромна и паметна“ и да има високу унутрашњу мотивацију. И поред тога што брже ради када је сама, воли да ради у групи зато што је мањи притисак и тада „можете да се ослоните на некога ако нешто не разумете“. Открива нам једну занимљивост из гимназијске наставе: „Било је добро када смо спојили енглески и филозофију, па смо гледали филм са енглеским титлом, а то мислим да је јако важно, и након филма смо водили расправу о филозофским питањима из филма на енглеском језику“.

Њена жеља су студије фармације и бављење научно-истраживачким радом.

Живкица Ђорђевић, педагог