2019-10-08T19:53:32+02:00 8. октобра, 2019. 15:00 |

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА У ПОЖАРЕВЦУ: Од маскенбала до биоскопа

            Дечија недеља се од усвајања Конвенције Уједињених нација о правима детета пре 30 година обележава у целом свету сваке прве седмице у октобру.Ове године Дечија недеља се од 7. до 13. октобра обележава под слоганом „Да право свако – дете ужива лако“, речено је на конференцији за медије коју су у Галерији „Милена Павловић Барили“ организовали „Пријатељи деце општине Пожаревац“. Иначе, у Пожаревцу се током целе ове седмице свакодневно одржавају активности које организују институције попут Дечије установе „Љубица Вребалов“, Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, Народне библиотеке „Илија М. Петровић“.

Најављујући догађаје у Дечијој недељи, Радиша Ђорђевић, председник Удружења „Пријатељи деце општине Пожаревац“ је рекао:

– У нашој локалној средини сви смо сарађивали и разним активностима обухваћен је велики број институција и организација, социјалних, културних и образовно-васпитних. Покровитељ Дечије недеље је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

Предшколска установа „Љубица Вребалов“ је почев од понедељка кренула са активностима, па су деца из вртића Пожаревљанима у градском парку делила свитке са исписаним дечијим правима и цртала по асфалту. У среду ће бити организован  већ традиционални маскенбал коме се малишани највише радују. Четвртак је резервисан за спортски дан у вртићу „Невен“,  који је добио нови терен прилагођен деци.

-Пригодан програм активности за своје кориснике, рекла је Јасмина Турудић, припремио је и Центар за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју тако да су штићеници већ имали прилику да се кроз радионицу друже са ученицима Економске школе из Пожаревца.

Велики део активности у Дечијој недељи се реализује у Библиотеци „Илија М. Петровић“ и то су радионице и сусрети са писцима. Центар за културу организоваће бесплатне филмске пројекције за децу нижих разреда и предшколце, а врата тим поводом биће широм отворена и у установама попут  Народног музеја и Галерије „Милена Павловић Барили“.

                                                                                                                          Д.Д.