,,Помоз Бог, јуначе!,, -,,Бог Ти помогао!,, речи су којима је почела промоција једног потпуно нетипичног младог аутора, обученог у народну ношњу, који је својим романом првенцем –,,Договор хладне ноћи-за краља и отаџбину,,-оживео лик свога чукун деде солунца – Светозара Антића. Михајло Антић из Драговца рођен је 11. 01. 2004. Ученик средње Економске школе у Пожаревцу, од оца Бобана и мајке Оливере.

Његов таленат открива сестра Милена. Уз подршку породице и пријатеља објављује роман за Издавачку кућу ,,Српска Кућа,, Пожаревац. Изворним језиком, на дијалекту свога краја, роман је написан у првом лицу једнине. Обилује народним мудростима, патриотизмом, лепим и сугестивним дијалозима. Аутор вешто води читаоца кроз живописну причу наратора и главног јунака, Светозара Антића, од Церске битке преко Албаније, све до Крфа, затим Солунског фронта и повратак у ослобођену Србију. Веома занимљиво описује и формирање тајне организације АНТЛАС. Спомиње познате ликове као што су краљ Петар, принц Ђорђе, генерал Апис. Упечатљива, жива и занимљива нарација овог младог аутора оставља без текста читаоце и слушаоце мудрошћу, зрелошћу, јаким израженим патриотизмом и величањем родне земље и свога народа. ,,Чувај, брани и воли своје огњиште и корене. Бори се знањем, чувај љубављу,, порука је која остаје после доживљеног дела.

Да се овај изврсни роман представи многобројној публици, помогли су учесници програма. Песме из Првог светског рата на виолини- Новица Стојимировић, делове текстова сценски извели- Лана Радојковић и Вељко Трајковић, о књизи говорили директорка Библиотеке Данијела Божичковић-Радуловић и аутор- Михајло Антић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content