2018-09-24T09:36:05+02:00 24. септембра, 2018. 09:36 |

ДЕЈАН МИКИЋ: Спортске чари далеког Истока

       Један од људи који је допринео развоју и афирмацији Wing Chun Kung fu вештине некада у Југославији, данас у Србији, је наш суграђанин Дејан Микић.  Оснивач је, тренер и потпредседник TWC клуба „Пожаревац“ чији су чланови до данас освојили више од четиристотине медаља. Рођен и одрастао у Пожаревцу, у воде овог спорта ушао је са непуних шеснаест година и већ три деценије, уз љубав ка борилачким вештинама , улаже труд не би ли младим генерацијама приближио далеки Исток.

      – Прве кораке у Wing Chun-у савладао сам и начинио у школи Божидара Габершека 1983. године, да би неколико година касније постао његов директан ученик и био међу првима у СФРЈ, који су подучавани оригиналној верзији Wing Chun-a, која је у то време била тајна и за већину европских земаља, сећа се Дејан.

         Паралелено са похађањем средње и Више електротехничке школе, непрекидно се усавршавао у борилачким вештинама. За време учења модификоване верзије Wing Chun-a мајстора Leung Tinga, наш саговорник је достигао VII степен, а даље школовање усавршава на бројним семинарима код великих имена Kung Fu-а као што су: Leung Ting, David Cheung i William Cheung. Сада већ далеке 1992. године, са мајстором Душаном Радојковићем у Пожаревцу, оснива прву школу оригиналног Wing Chun-a, а неколико година касније  T.W.C.K.F. Савез Југославије.

        – Приближавајући борилачке вештине далеког Истока, у то време држим семинаре и полагања у свим клубовима Савеза како у нашој земљи, тако и у Македонији, Републици Српској и Аустрији, прича Микић. – Имајући у виду да сам организовао семинаре мајстора Габершека и Willima Cheunga, иначе, учитеља чувеног Брус Лија, припала ми је велика част да будем именован за главног инструктора светске Wing Chun Асоцијације за Југославију. Микић, уз колегу Радојковића, после мајстора Габершека постаје први носилац мајсторског ранга на овим просторима.

     Током разговора имамо прилику да разгледамо бројне фотографије и снимке. Сазнајемо да је Микић асистирао Божидару Габершеку на семинарима намењеним специјалним јединицама и Полицијској академији у Скопљу, а Wing Chun вештина постаје и званични део обуке полиције Македоније равноправно са осталим борилачким вештинама земаља у Европи.

       Уз практичан рад, Микић се ангажовао и на писаним садржајима везаним за  ову борилачку вештину.

       – Приредио сам и штампао књигу Williama Cheunga „Moj život sa Wing Chun-om” за које сам дописао поглавље о развоју ове вештине на нашим просторима, док су у припреми и нови садржаји које радим са својим сарадницима.

          Занимљиво је да је наш саговорник и оснивач и председник Друштва пријатеља Кине у Пожаревцу.

        -Оснивање Друштва допринело је да окупимо све клубове у земљи који тренирају кинеске борилачке вештине и званично региструјемо Савез кинеских борилачких вештина на државном нивоу. Ширећи делокруг,  од 1994. године редовно приређујемо изложбе фотографија власништва Кинеске Амбасаде у градовима Србије, међу којима су Велико Градиште и Пожаревац.

         У знак захвалности, кинески амбасадор доделио је пожаревачком клубу златну медаљу Кинеске декаде културе.

        Током тродеценијског ангажовања Дејан Микић је постао носилац бројних титула и признања, што, како каже, представља део круне која краси његов рад у овој области. У обиљу, издвојићемо неке: потпредседник TWC Савеза Србије,  главни инструктор TWC Савеза Србије, оснивач TWC Савеза Србије, председник инструкторске комисије и комисије за полагање Савеза, савезни судија за борбе, CHI SAO и форме са и без оружја, представник за Кунг фу у Србији International Combat Union, оперативни тренер за kung fu wushu na Диф-у,  представник за Србију Close Quarter Battle organization, носилац  VII ранга International Ving Tsun Atletic Association, носилац  VI  мајсторског ранга World Wing Chun Kung Fu Associatin – представник за Србију Капап академије и носилац Level 4 звања, потпредседник WUSHU Савеза Србије, представник Србије за Кунг фу при  Balcan Budo Academy, лиценцирани инструктор CQB Combatives – CQB Level 1 handgun, савезни тренер wushu Савеза Србије, савезни судија wushu савеза Србије- почасни мајстор jujitse I дан, троструки  Hall of Fame master, носилац Трофеја Grand Prix „Београдски победник“, Плакете за допринос развоју кунг фуа Рашког региона…

         – Ипак, желео бих да нагласим да је врхунац моје каријере овогодишње учешће на елитном скупу инструктора из читавог света, које је у марту одржано на Тајланду, код мог првог учитеља Божидара Габершека, додаје Микић који о својим дневним акт ивностима каже:

        – Током преподнева сам на послу, у „Електродистрибуцији“ Пожаревац,  а поподне уз супругу Снежану и ћерку Александру које  ми пружају пуну подршку у раду и ангажовању. Наравно, увече сам у Клубу у коме заједно са Душаном Радојковићем учим нове генерације борилачким вештинама.