Висока делегација Организације Европа Ностра у саставу извршни председник Guy Clausse и чланица Иправног одбора Дубравка Прерадовић посетила је ових дана петровачки општину.

     После сусрета са председником Општине Душком Нединићем у пратњи радника Туристичке организације обишли су Бистрицу, село богато воденицама, споменицима културе који су највише интересовали  госте.  Дочекала их је председница Удружења воденичара и помељара Горица Маринковић и чланице Удружења жена „Помељарке са Бистрице“.

      Гости су обишли целу стазу воденица у Бистрици и разговарали са воденичарима и мештанима, посетили  Спомен собу Драгутина Томашевића и дегустирали специјалитете справљене од брашна са воденица.

     Локалитет „Бистричке воденице“  налази се међу седам најугроженијих споменика културе и наслеђа у Европи. Циљ рехабилитације овог комплекса је његово укључивање у план одрживог развоја етно туризма, а како је тај програм  поверен  Европа Ностри у партнерству са Институтом Европске инвестиционе банке, то је и дошло до посете Бистрици. Иначе, овај програм рехабилитације има подршку Програма Креативна Европа који се налази у пројекту Европске уније.

Share.

Comments are closed.

Skip to content