Сајам етно хране и пића представља највећу регионалну смотру произвођача репрезентативних традиционалних производа намењених тржишту у Србији и земљама Југоисточне Европе. уУ Хали 3 Београдског сајма на појединачним или групним штандовима представило се око 300 излагача са више од 2.000 различитих  производа, карактеристичних за ужа географска подручја, најчешће ручне израде и од органски гајених сировина, који се праве по посебној рецептури и у ограниченој серији. Покровитељи манифестације су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Град Београд. Подршку у организацији пружили су Привредна комора Србије и Задружни савез Србије.

Како се ради углавном о малим и економски недовољно јаким произвођачима, да би своје производе самостално презентовали на Сајму и понудили пословним партнерима, што и јесте, поред утемељења робне марке етно хране, основни мотив организовања овакве врсте манифестације, у организацију наступа су се укључили и коморски систем Србије, који је на својим групним штандовима окупио велики број излагача. Као и ранијих година, Регионална привредна комора Браничевског и Подунавског управног округа организовала је, уз свесрдну помоћ локалних самоуправа (општине Кучево и Жагубица су финансирале наступ својих произвођача здраве хране) наступ произвођача са широком палетом производа. На штанду РПК представили су се произвођачи из општина Кучево и Жагубица, као и појединачни излагачи са подручја Града Пожаревца, пчелар Коста Лекић и „Кућа меда Перић“ из Петке. Традиционално свој слатки програм ручно прављених бонбона и других слатких производа представила је Занатска радња  „Лицидерско срце 2“ из Смедеревске Паланке, а куриозитет овог штанда јесте наступ прозвођача са подручја Општине Блаце „Natural Food“, који се баве прерадом воћа и поврћа. Значајно је нагласити да су се на овогодишњој манифестацији појавила и два произвођача са подручја Града Смедерева, који први пут учествују на овом Сајму и то ПР „Сирана Јовановић“ из Смедерева, произвођач тврдих и екстра тврдих сирева од крављег млека и ПД „Агропрерада“ из Мале Крсне, које се бави откупом и прерадом воћа и поврћа.

                    АУТЕНТИЧАН И НЕПОНОВЉИВ УКУС

Поред промоције традиционалних производа малих произвођача здраве хране из Србије, РПК Браничевског и Подунавског управног округа, препознајући значај овакве врсте понуде у смислу нераскидиве везе хране и туризма и у циљу поспешивања развоја сеоског туризма, организовала је у оквиру пратећег програма Сајма, промоцију справљања и дегустације јела карактеристичних за подручје Хомоља пoд називом „Хомољски доручак“. Промоција је одржана 24. новембра у етно дворишту Хале 3 Београдског сајма, где су домаћини Милосава Гроздић из Жагубице, Живорад Јовановић из Каоне, Драгослав Милић из Церемошње и Зоран Николић из Крепољина на лицу места, кувајући ткз. влашки качамак, показали врхунско умеће у справљању овог традиционалног јела које зачињено, пре свега љубављу домаћина, који су га кували, али и сировинама које су гајене у здравој средини, привукло велику пажњу посетилаца ове промоције. Уз причу о суживоту влашког и српског живља на подручју општина Кучево и Жагубица, о обичајима, али и легендама, уз демонстрацију израде рукотворина вредних домаћица и богат мени других јела, ова промоција је уверила посетиоце да и домаћини – пионири у развоју сеоског туризма на овом подручју, али и поднебље на коме су спремни да угосте туристе жељне мира, нетакнуте природе и здраве хране, заслужују да и овај још увек у повоју бизнис, има перспективу.

                                   БРЕНДОВИ ХОМОЉА

Традиционално са својим производима који су већ познати као „Брендови Хомоља“ са подручја Општине Жагубица представило се 6 излагача. Пчеларска задруга „Хомоље мед“ изложила је хомољски мед са заштитом географске ознаке порекла, млекара „Хомољка МЗ“ из Изварице, хомољски сир, јогурт и павлаку. Пољопривредно газдинство Милосаве Гроздић из Жагубице бави се ручном прерадом воћа и поврћа и по традиционалној рецептури од шумских плодова на потпуно природан начин производи пекмез, џем, мармеладе. У понуди Александра Стојановића из Јошанице нашла се хомољска ракија од шљиве „легенда“, док је СЗТР „Хомољска здравица“ Миодрага Лазића из Сувог Дола представила брендирани ракијски производ под називом „Хомољска травица“. Пољопривредно газдинство Србице и Зорана Николића из Крепољина изложило је мноштво производа од поврћа и воћа, воденично брашно и још неке руралне житарице које је тешко пронаћи у редовној производњи.

-Већина наших произода са којима учествујемо на Сајму су већ проглашени робним маркама Србије и међу њима свакако треба истаћи све производе млекаре „Хомољка МЗ“. Такође, из пољопривредног газдинства Милосаве Гроздић неколико производа међу којима су најпознатији хомољски пекмез од читлавке, хомољска салата, слатко од шумских јагода, су проглашени робним маркама Србије, док се код пољопривредног газдинства Србице и Зорана Николића издвојио производ – хомољски сируп од дрењина. С обзиром да ће се ове године на Сајму награђивати и производи који су традиционално са устаљеним квалитетом, рачунамо да ће неки од производа са нашег подручја понети и ту ласкаву титулу, истиче Радиша Милошевић, руководилац Одељења за привреду и економски развој у Општинској управи Жагубица.

Општина Кучево седму годину заредом је учествовала на Сајму, а репрезентовали су је предузеће „Пруна“ из Вуковића са надалеко чувеним ракијама и винима, пољопривредни произвођач Драгослав Милић из Церемошње, који се поред производње меда, овчјег и крављег сира, бави и сеоским туризмом. Излагач Живорад Јовановић из Каоне приказао је домаће производе (хомољски качамак, брашно бело и жуто од кукуруза, мед и производе од меда), које нуди у етно кући „Катарина“, док је Сава Аврамовић представио мед и производе од меда. Пекара „Ноћ и дан“ је изложила производе справљане по домаћој рецептури од пшеничног, хељдиног и кукурузног брашна, Удружење воћара „Микс фруит“ из Нереснице, сокове, џемове и вина од малине и купине, Удружење биљних произвођача Општине Кучево, производе од спелте, хељде и кукуруза и Удружење воћара и повртара, производе од воћа и поврћа.

                                                                                                                        Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content