Школа словеначког језика у Костолцу окупила је десету генерацију полазника, од тинејџера до старије животне доби. Добродошли су сви који желе да уче словеначки језик и кроз наставне јединице сазнају више о Словенији, њеним лепотама, култури…

ПОНОСНИ ПОТОМЦИ

Окупљене је у среду, 18. октобра, посетио и председник Националног савета Словенаца и Друштва Словенаца „Сава“ из Београда Саша Вербич, који је нагласио да у Костолцу постоји значајна популација Словенаца:

– Словенци су пре више деценија дошли у ове крајеве како би радили у руднику или термоелектрани. Значајно је да се осећај националне припадности настави и кроз потомке. Основа у очувању националног идентитета је очување језика и културе. У том смислу нам велику подршку пружа Република Словенија. Министарство школства Републике Словеније послало је нашу учитељицу Татјану Буквич, захваљујући чијем раду сада бројимо десету  генерацију у Костолцу, истакао је између осталог Вербич и исказао захвалност библиотеци на уступљеном простору за одржавање школе.

Саша Радић и Саша Вербич

Ово је други час у новој школској години. Предавач је учитељица Татјана Буквич. Часови се одржацају сваке среде, у просторијама костолачког Одељења Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац.

Уз финансијску подршку Републике Словеније, организатор школе у Костолцу је костолачки Огранак Друштва Словенаца „Сава“ из Београда, предвођен Сашом Радићем, који је такође и члан Извршног одбора Националног савета Словенаца.

С обзиром на то да је у Костолцу збројано десет генерација Школе словеначког, Радић је нагласио изузетан рад учитељице Буквич, као и одличну сарадњу између Националног савета Словенаца, Друштва „Сава“, Републике Словеније и Републике Србије:

– Током деценије, ниво интересовања је континуирано добар, што говори о високим исходима Школе словеначког, додао је Радић.

ИСПУЊЕНА ОЧЕКИВАЊА

Ирени Славковић из Костолца био је ово први час словеначког:

– Ја сам на самом почетку. Нисам до сада долазила. Мој тата је словеначког порекла и одувек сам желела да успоставим ближу везу са коренима. Девојачко презиме ми је Чандор. Мој прадеда и деда заједно су дошли током ратова и ту остали. Међутим, никада нисам успела да успоставим контакт са коренима. Од деде су се могле чути приче о Словенији, али и он је био јако млад када су дошли у Србију. Заиста сматрам да је важно да свако од нас познаје своје порекло. Иначе, по струци са археолог, тако да и у том смислу увек свему приступам од „корена“. Позадина је увек важна, прошлост јесте и мора бити део наше садашњости и будућности.

Исидора Миловановић из Пожаревца

– Немам словеначко порекло, али ми се допада Словенија и посебно систем образовања. Размишљам да упишем студије у Словенији и зато похађам часове у Костолцу. Словенија је лепа држава, а познајем и неколико девојака које тамо студирају и заиста су задовољне тим искуством. Словеначки учим другу годину. У почетку ми је било тешко, али брзо сам успела да ухватим корак. Учитељица и њен начин рада су изузетни. Акценат је на конверзацији. Кроз лекције учимо и о Словенији, о обичајима, местима које бисмо могли посетити, тако да нас ова школа припрема на много начина.

 

Добрица Радић из Костолца

– Један сам од оснивача костолачког Огранка Друштва Словенаца „Сава“ из Београда. Први пут смо се окупили у децембру 2013. године. Истрајало се и сада је ту подмладак. Школу похађам од почетка, значи десет година. Када сам посетио Словенију заиста ми је било од користи то што сам научио. Моја очекивања су испуњена. Кроз школу, осим што учимо језик, такође сазнајемо пуно тога о Словенији и држимо се на окупу. Посећује нас председник Националног савета и Друштва „Сава“ из Београда Саша Вербич, потом, сви  амбасадори Словеније у Србији, као и београдски надбискуп Станислав Хочевар, који је такође Словенац. Млади се све више интересују да уче и сазнају о Словенији, да се тамо школују, тако да је и у том смислу значајна школа у Костолцу.

А. М.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content