На 10. протесту “1 од 5 милиона” окупљеним грађанима  обратиле су се  Сузана Горановић, Пожаревљанка,  Марица Ђокановић, учитељица  и Виолета Томић, историчарка уметности.

Сузана Горановић

Горановић је у свом говору истакла да памет у Пожаревцу није заћутала и осврнула се, између осталог,  на радове на згради Начелства “који су започети 2017. године са роком од 120 дана за завршетак”.

-Неко нам је то благо оставио у аманет. Коцкате се са тим поверењем. Како онда да вам поверујемо да ћете реконструкцију градског парка одрадити ваљано, рекла је и подвукла и проблем актуелне обележавања улица које, како је рекла, не разумеју ни дугогодишњи возачи. Горановић је додала  да у Пожаревцу владају непотизам и дискриминација према неистомишљеницима.

Марица Ђокановић

Ђокановић се осврнула на гашење издвојених одељења у селима и запитала где ће бити распоређени радници тих школа.

-Укидањем школа укида се расад знања, срећа  и култура. Уколико се затварају школе, форсира “ријалити” програм, антикултура и кич и у јавност пласира оно што је већ нанело огромну штету нашем друштву, да партијском књижицом имате осигуран положај и сигуран посао, онда то значи само једно- крај друштва, крај Србије, поручила је Ђокановић.

Виолета Томић

Виолета Томић је говорила о реконструкцији Галерије “Милена Павловић Барили”.

-Та кућа има своју историју, припадала је Миленином деди, Стојану Павловићу, угледном човеку, два пута бираном на место председника Општине. Уместо да се реконструише на основу историјских докумената новим здањем у стаклу у потпуности  се негира оригиналан простор  Миленине куће и предвиђа да се у делу тог простора отвори кафана, ради финансирања Галерије, рекла је  Томић и поздравила одлуку више од 50 пожаревачких архитеката, чланова Друштва архитеката Пожаревца, који су се успротивили оваквом идејном решењу.

Окупљени су, након завршетка обраћања, кренули у шетњу градским улицама и заказали окупљање за наредни петак.

Share.

Comments are closed.

Skip to content