2020-07-15T08:51:18+02:00 15. јула, 2020. 08:51 |

Дезинфекција улица поново

Повратак короне и новооболелих од овог вируса у Пожаревцу и Костолцу, као и опасност од епидемије, вратили су на улице цистерне са хлором Јавног комуналног предузећа „Комуналне службе“, потврдио је директор предузећа Слободан Јовић:

– Поново хлоришемо, приоритет су здравствене установе, Општа болница у Пожаревцу, која је у међувремену постала Ковид болница, као и Дом здравља у Пожаревцу и Костолцу и старачки дом код хиподрома. Просторе око њих дезинфикујемо два пута дневно, док се осталим улицама пролази по утврђеном плану и распореду. Такође, дезинфикујемо ободне улице, односно прилазне путеве Пожаревцу. Ситуација је таква да нисмо имали другог избора. Поново смо у посебним околностима и мобилном стању.

Запослени у ЈКП „Комуналне службе“, због природе посла који обављају и сталног контакта са људима опремљени су прописаним заштитним средствима.              

Слободан Јовић

-Закупцима пијачних тезги, Комунално предузеће такође обезбеђује заштитну опрему, маске и рукавице, истиче  Јовић и додаје:

– Јасно је да у оваквој ситуацији сви морамо да се дисциплинујемо. Пијаце раде и не очекујемо да ће се поново затворити, као што је то било за време ванредног стања у априлу. Наше је да обезбедимо заштитна средства и то радимо. Морам овом приликом да се захвалим и да похвалим све запослене у ЈКП „Комуналне службе“ који вредно раде упркос околностима и опасности од короне и разбољевања.

ДРУГИ „МИНИ СМЕЋАР“

Иако технички добро опремљен за послове које обавља, Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ Пожаревац и даље улаже у механизацију. Ових дана купљено је ново возило типа „мини смећар“. То је друго возило овакве врсте у возном парку и намењено је за одношење смећа из пожаревачких узаних улица у које стандардни смећари не могу да уђу. Таквих је највише дуж лучичког пута, али их има и у другим деловима града. „Мини смећар“ је купљен финансијским средствима предузећа.

О отказивању вашара

Ове године велики пожаревачки вашар који традионално на Ивањдан, 7. јула, окупља десетине хиљада људи са Браничевског и Подунавског округа, није одржан. Разлог је свима познат, до отказивања овог догађаја је дошло због опасности од заразе корона вирусом:

– Отказали смо вашар који је поред шабачког и неготинског, највећи у Србији. Здравље људи је прече од прихода који би убрало наше Комунално предузеће и Град Пожаревац, каже Слободан Јовић, директор ЈКП „Комуналне службе“.

Јовић је још додао да отказивање вашара неће угрозити финансијско пословање предузећа, јер се годишњи приходи и расходи планирају реално:

– Неће се толико одразити на наш приход ове године, имамо начин да уштедимо и да послујемо без губитака. ЈКП „Комуналне службе“ стабилно послује, домаћински се води рачуна о свему и немамо дугове.

Ових дана пуно посла има и око одржавања зеленила и цвећа, кошења траве и корова. ЈКП „Комуналне службе“ брину о зеленим површинама у граду, у Спомен парку Чачалица, прилазним путевима и на гробљима.

 – Време нам, с обзиром на број запослених, не иде баш на руку, када је у питању одржавање зеленила. Критична су због кише била гробља. Почетком јула успели смо да покосимо зелене површине и да их рашчистимо и уредимо. Хоћу и да подсетим власнике парцела да одржавају гробна места својих преминулих према обавезама из уговора, каже Слободан Јовић.

На три градска гробља којим управљају ЈКП „Комуналне службе“ има око десетине хиљада гробних места и закупци су у обавези да их одржавају. 

                                                                                                                Д. Деурић