2020-04-03T11:54:29+02:00 3. априла, 2020. 11:54 |

ДИЈАБЕТЕС: Лечење што раније

ДОМ ЗДРАВЉА У ПОЖАРЕВЦУ У ПРЕВЕНЦИЈИ КОМПЛИКАЦИЈА ОБОЛЕЛИХ ОД ДИЈАБЕТЕСА

Дијабетес мелитус је једнo од најзаступљенијих хроничних незаразних обољења са великом преваленцом. Према подацима Института Батут из 2013. године, у Србији je од дијабетеса мелитуса боловало око 470.000 становника. Предвиђа се да ће 2040. преваленца, односно, укупан број оболелих на нивоу Србије бити 650.000. 

Имајући у виду ове показатеље и могуће последице, а ценећи значај превентивног рада на том пољу, Министарство здравља одобрило је Дому здравља у Пожаревцу средства у висини 3.296.246 динара за реализацију гранта „Превенција компликација оболелих од дијабетеса“.

Програм финансира Министарство здравља у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије средствима дефинисаним споразумима о зајму између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој.

Апарати за бесплатан преглед 

Дом здравља Пожаревац ће у оквиру пројекта „Превенција компликација оболелих од дијабетеса“ добити и апарате који ће се користити за прегледе пацијената у Саветовалишту за шећерну болест. Прегледи су намењени свима који се лече од дијабетеса и бесплатни су. 

Координаторка пројекта др Катарина Милићевић, специјалиста опште медицине, објашњава да су планирани прегледи обимнији, захтевају више времена и ангажовања, због чега је важно да се пацијенти претходно јаве изабраним лекарима или на шалтер за информације Дома здравља, како би прегледи били планирани на дневном нивоу због временског ограничења. Иначе, ове прегледе могу обавити и грађани који немају оверену здравствену књижицу, а дијабетичари су.

 

ПРЕПОЗНАТИ СЛУЧАЈЕВЕ

Координаторка пројекта др Катарина Милићевић, спец. опште медицине у пожаревачком Дому здравља, истиче да велики број пацијената још увек живи са недијагностикованим дијебетесом. Напомиње да људи пет дo шест година пре успостављања дијагнозе живе са повишеним шећером у крви. 

Др Катарина Милићевић

– Самим тим, пацијенти у тренутку дијагностиковања најчешће већ имају развијене веће компликације. Дијабетес је озбиљно обољење које угрожава рад свих виталних органа. По званичној подели постоје два типа дијабетеса „тип 1“ и „тип 2“. 

– Тип 1 подразумева појаву дијабетес мелитуса у раној животној доби. Реч је о популацији до 18 година и посебно је везан за терапију инсулином. Тип 2 обухвата становништо старије од 18 година и подразумева како терапију лековима, тако и инсулином, у зависности од степена обољења. Оно што је проблем рада у примарној здравственој заштити је препознати случајеве, дијагностиковати их и на време почети са лечењем у циљу спречавања компликација ове болести, истиче др Милићевић, и додаје да је један део средстава одобрених по основу овог гранта већ искоришћен за куповину опреме. 

Координаторка пројекта такође истиче да један број пацијената није ни пријављен да су дијабетичари. Они се лече, али због велике преоптерећености у раду, лекари не стижу да попуне пријаве.

– Наш први задатак током реализације овог пројекта односи се на пријаву пацијената. Затим ћемо приступити процени њиховог тренутног здравственог стања путем разних лабораторијских анализа, као и на основу антропометријских мерења. За дијабетес је јако важна генетика, односно, наследна компонента. У анкети коју будемо спроводили у оквиру програма, пацијентима ће бити постављена питања и о евентуалном присуству дијабетеса у породици, затим да ли поседују неке факторе ризика као што су пушење, физичка неактивност… Резултате ћемо проследити  изабраним лекарима од којих ће се тражити двосмерна комуникација, односно, извештај о томе да ли је нешто од предложених мера спроведено у дело и да ли су у одређеном временском интервалу побољшани здравствени резултати пацијента, објашњава др Милићевић. 

КОМПЛИКАЦИЈЕ 

Када је реч о компликацијама дијабетеса, ризик од појаве кардиоваскуларних и цереброваскуларних обољења, шлогова, акутних инфаркта миокарда је два до три пута већи него код особа без шећерне болести. 

Честе су бубрежне болести, нефропатија, бубрежна ретинопатија. Ампутације екстремитета, као последица дијабетеса, на другом су месту по учесталости, а у врху табеле је и оштећење вида. Све то представља озбиљне инвалидности које, ако се дијабетес на време уочи, могу бити одложене или спречене. 

– Управо је циљ реализације овог пројекта пожаревачког Дома здравља превенција озбиљних компликација изазваних дијабетес мелитусом, како наглашава координаторка пројекта др Катарина Милићевић.

Због ванредног стања услед пандемије корона вируса, суграђани ће путем новина „Реч народа“, као и на сајту Дома здравља Пожаревац, правовремено бити обавештени о  планираним активностима, прегледима и њиховом заказивању у оквиру Саветовалишта за шећерну болест Дома здравља Пожаревац. 

САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА ШЕЋЕРНУ БОЛЕСТ         

На реализацији пројекта „Превенција компликација оболелих од дијабетеса“, али и у Саветовалишту за шећерну болест раде четири докторке: др Лозица Јакић, др Добрила Миленковић Јоксимовић, др Kатарина Милићевић и др Биљана Манић.

Саветовалиште је отворено сваког дана од 13 до 14 часова.

Специјалиста опште медицине др Биљана Манић напомиње да је ординација опремљена за рад са пацијентима који у Саветовалиште долазе по препоруци изабраних лекара. 

Др Биљана Манић

– Према најновијим подацима којима располажемо, у нашем граду је регистровано 4.700 до 5.000 дијабетичара. Трудимо се да се са свим овим пацијентима сусретнемо, да са њима разговарамо о здравим стиловима живота, извршимо лабораторијске анализе, ЕКГ, разна мерења… Тиме ћемо помоћи како њиховим изабраним лекарима, тако и самим пацијентима да се спречи развој компликација. Трудићемо се да дијабетичаре што више научимо о њиховој болести, наглашава др Манић, и додаје:

– Важно је напоменути да наши лекари учествују и у раду предијабетесног стања. Реч је о пацијентима који нису дијабетичари, али су на путу да то постану. У циљу спречавања појаве ове болести, неопходно је радити и са таквим пацијентима, објашњава др Манић, уз напомену да је у Саветовалишту пацијентима омогућено и постављање самомерача који служе за контролисање гликемије. 

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.

М. П.