ОДВОДЊАВАЊЕ СА ПОВРШИНСКОГ КОПА „ДРМНО“

Према анализи Службе одводњавања Површинског копа „Дрмно“, током девет овогодишњих месеци  испумпано је укупно 32 милиона кубика воде објектима за одводњавање лежишта „Дрмно“. За тону ископаног угља испумпано је 4,47 кубних метара, а за кубик откопане чврсте масе 0,91 кубни метар воде. Објекти за дубинско одводњавање испумпали су око 27,3 милиона кубних метара воде,  месечноу просеку око три милиона кубика. Највише воде у овом периоду испумпано је LC-XVII линијом бунара, око осам милиона кубних метара.

      − Подаци показују да су остварени добри ефекти исушивања копа „Дрмно“, што је резултат континуираног улагања у објекте за дубинско и површинско предодводњавање и рада запослених ПД „Георад“, као и радника из Службе одржавања ПК „Дрмно“, каже Јован Здравковић, шеф Службе одводњавања.

Према његовим речима, минималан број активних бунара на дренажном систему био је 367, док је максималан број у раду 406. У овом периоду пумпе су вађене 273 пута, а 214 пута су потапане у бунаре. Највише активности на бунарима било је у јуну – укупно 76, а најмање – 29, у августу.

Јован Здравковић

         Здравковић још додаје да је до 1. октобра на површинском одводњавању ПК „Дрмно“ у водосабирницима за прикупљање површинских вода прукупљено око пет милиона кубних метара воде. Иста количина је и испумпана ван контура копа. Најмање количине воде су испумпане објектима за површинско одводњавање у августу, око 430.000 кубних метара, а највише у јануару, око 740.000 кубика. С преливне станице „Срећно“ испумпано је око 2,6 милиона кубних метара у реку Млаву. 

        Збирно посматрано, на површинском одводњавању очишћено је старих и ископано нових канала у укупној дужини од 52 километра. Према подацима кишомерне станице инсталисане у кругу ПК „Дрмно“, збирне количине атмосферских падавина на подручју Површинског копа „Дрмно“ износиле су 337,9 литара по квадратном метру. За девет месеци било је 80 дана с падавинама, седам дана са снегом и 73 дана с кишом. Највише кише пало је 23. априла – 26,7 литара по квадратном метру, а највише снежних падавина забележено је у јануару, и то 34,1 литар по квадратном метру. 

                                                                                                                             Р. Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content