Термоелектрана „Kостолац Б“ je савремено постројење које ради пројектованом снагом, а коме ће се у наредном периоду  придружити и нови блок Б3. 

Зоран Вукчевић

 – Наш главни задатак је производња електричне енергије и испоручивање те енергије енергетском систему чиме реализујјемо задате планове, каже водећи инжењер у Сектору .производње Термоелектране „Костолац Б“ Зоран Вукчевић и додаје да је 2021. година протекла у знаку стабилности, а да се поузданост сложених система, као што је ова термоелектрана, остварује квалитетним и брижљиво планираним ремонтима. 

– Након завршених ремонтних активности на термокапацитетима Б1 и Б2, производња електричне енергије била је стабилна уз текуће потешкоће, које су за ова постројења очекиване и решавају се у ходу. Током ремонта замењен је велики број цеви на кондензатору блока Б1, што је значајно утицало на стабилност постремонтног рада овог постројења, објашњава Вукчевић.  

Процес производње електричне енергије у термоелектранама је, технички посматрано, комплексан и подразумева функционисање бројних производних сегмената. Почиње од довоза и испоруке угља, преко ложног уређаја и турбогенераторског постројења, а завршава се применом најновијих технолошких достигнућа имплементираних у овој термоелектрани као што је систем за одсумпоравање димних  гасова. Према речима Вукчевића, последњих година доста је учињено на подизању нивоа заштите животне средине. 

 С обзиром на то да се производња електричне енергије одвија непрестано, рад мора да се организује по сменама.

− Неопходно је имати поуздане раднике, јер сама природа посла захтева велику посвећеност. Рад у условима пандемије је отежан, морају се поштовати превентивне мере и све је подређено избегавању беспотребног ризиковања. Послове у производњи електричне енергије морају да обављају радници оспособљени за ове послове. А природа ових послова је таква да се морају регистровати и најмањи наговештаји неправилног функционисања постројења. Тиме се осигурава да се потенцијални застоји у потпуности избегну, а ако се, ипак десе, да се реше у најкраћем временском року. Захвалан сам свим радницима што су се одазивали кад год је требало и што су се према послу односили одговорно, каже наш саговорник.

Иначе, селекција људи који раде на главним погонским позицијама изузетно је строга, они морају да прођу разне видове обуке и да положе захтевне стручне испите. Њихова одговорност је велика почев од допреме угља преко производње у главним погонским објектима до опслуживања уређаја и постројења.  Производња електричне енергије у термоелектранама тражи потпуну посвећеност и велико знање. Висок степен одговорности посебно се запажа у тешким околностима какве су биле крајем прошле године.

                                                                                                                              Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content