СЛУЖБA ЗА ХЕМИЈУ ТЕ „KОСТОЛАЦ Б“

Александра Милутиновић и Александра Станковић, студенткиње Високе струковне школе Примењене инжењерске науке у Пожаревцу, обавиле су своју обавезну студентску праксу у Служби за хемију ТЕ „Kостолац Б“. Била је то прилику да се упознају са радом те службе и посебно са процедурама које се односе на воду за пиће.
− Веома смо захвалне на прилици да овде изводимо студентску праксу. Сарадња са менторком Снежаном Славковић била је одлична и одавде одлазимо са сјајним утисцима. Сва наша питања су саслушана с великом пажњом и пуно тога смо научиле. Није нам било лако да нађемо адекватну лабораторију за праксу јер је њихов број на територији Браничевског округа мали, а нама је било битно да се детаљно упознамо са свим аспектима који се односе на технологију воде, каже Александра Милутиновић.

Чињеница која је посебно била важна приликом одабира места за обављање студентске праксе, је опремљеност лабораторије савременим мерним апаратима.
− Овде постоји опрема коју наша школа нема, самим тим за нас је био драгоцен сваки тренутак проведен на пракси. На почетку смо добиле инструкције и сва друга неопходна објашњења, након чега смо и самостално почеле да обављамо одређене задатке, што нам је било веома занимљиво. Имале смо прилику да стечено знање применимо у пракси. Радили смо анализе на тврдоћу воде, испитивања органских материја, присуство гвожђа,.. истиче Александра
Станковић.

Њихова менторка Снежана Славковић, инжењер објашњава да су основни задаци за ове две студенткиње били да се у служби ХПВ упознају с процесом производње пијаће воде у ТЕ „Kостолац Б“, као и са анализама за проверу квалитета воде за пиће.

− Знање које поседују са факултета је на високом нивоу, тако да није био никакав проблем да раде у Служби за хемијску припрему воде. У лабораторији су радиле анализе везане за пијаћу воду и показале да добро примењују знање из области хемије. Њихово ангажовање је било на задовољавајућем нивоу и сматрам да ће им боравак у ТЕ „Kостолац Б“ користити у даљем раду,
рекла је Славковић.
Пепо Ступар, руководилац Службе хемије, објашњава да та служба обавља бројне анализе у систему вода–пара. На дневном нивоу врше се анализе које се односе на калоричне вредности угља, у циљу праћења процеса сагоревања на блоковима Б1 и Б2. За снабдевање деминарилизованом водом блокова Б1 и Б2, као и за снабдевање пијаћом водом за термоелектране „Kостолац Б“ и околине, Служба хемије допрема воду са бунара који се налазе поред Млаве.
− Служба хемије није само пратећа служба у термоелектрани, јер деминерализована вода, коју они производе, омогућава рад блокова и производњу електричне енергије. Сарадња привреде
и образовних институција је неопходна јер стручна пракса омогућава студентима да се упознају са функционисањем комплексних система, у које се убраја и термоелектрана. Хемијска припрема воде је сложен поступак и трудили смо се да објаснимо најважније поступке и процедуре. Студенткиње су показале велико интересовање за посао и практично радиле су оно што су научиле на студијама. Посебну пажњу обратили смо на детаљно објашњавање одређених метода и процедура, као и на значај стандардизације анализа и поступака у Служби хемије, са акцентом на постројењу пијаће воде, истиче Ступар.

Р. Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content