2018-08-05T21:02:41+02:00 5. августа, 2018. 21:02 |

Добро суђење у Браничевској лиги

На седници ИО ФС БО, прихваћен је извештај комесара за делегирање судија Горана Милановића за пролећни део првенства у Браничевској лиги.

        -На листи судија Браничевске лиге за пролећни део такмичарске 2017/2018, после другог семинара укупно је било  34 арбитара од којих и  једна девојка. Двоје судија је узело мировање стажа. На листи се налазе  веома добре судије међу којима има и оних који су судили Српску лигу и Зону „Дунав“, али и велики број младих, неискусних али перспективних судија. За дерби утакмице углавном сам делегирао искусније судије. Како је првенство одмицало, више поверења указивао сам и млађим судијама. На основу извештаја делегата и посматрача, а и сам гледајући један број утакмица у пролећном делу, задовољан сам суђењем, каже Милановић.

         Између две полусезоне двојица судија положило је за  другу категорију и у пролећном делу имали су излазне контроле. Положили су успешно и стекли право да напредују за виши степен. Такође, у пролећном делу, двојица судија и једна девојка су стекли услов и имали су условне контроле. У августу полагаће за другу категорију, а ако положе у јесењем делу, имаће излазне контроле за другу категорију.

          -Општи утисак и оцена суђења Браничевске лиге у протеклом пролећном делу првенства, је добар. Ни један судија није добио слабу оцену како од делегата, тако ни од посматрача. Ни представници клубова нису написали ни једну жалбу. Није било приговора у писменом облику. Осим  неколико усмених и то углавном  без основе. У пролећном делу игран је веома квалитетан фудбал. Чињеница је да у скорије време нисмо имали уједначеније такмичење и да се до последњег кола није знало ко ће опстати из лиге, а ко треба да остане, или ко ће од клубова играти бараж. Разлика у бодовима између другопласиране екипе и екипа које су испале је само 6, а са екипама, које су играле бараж, само 4 бода. Напоменуо бих да је било много отказа судија због студирања, одласка у иностранство, повреда, активног бављења спортом, обавеза на послу… и да су зато поједини арбитри  и  мање делегирани. У пролећном делу није било кажњених судија, нагласио је Милановић.

                                                                     Текст и фото: Раде Сандић