P1220783

У просторијама Црвеног крста у Пожаревцу, у петак, 22. јануара, одржана је прва овогодишња акција добровољног давања крви, чији су промотери били медијски радници из Пожаревца. У акцији је прикупљено 56 јединица драгоцене течности намењене грађанима који се лече у београдским здравственим установама.

Секретар ЦК Саша Обрадовић, истакао је да су медијски радници као промотери и у 2015. отворили годишњу кампању добровољног давалаштва крви, помогавши притом да Град постигне нови рекорд у овој области:

-Захвалио бих се свим медијским радницима и њиховим матичним кућама које интензивно прате наш рад. Очекујем да ћемо сарадњу наставити и у овој, 2016. Надам се да ће на пољу добровољног давалаштва крви наши суграђани бити веома активни и да ће Пожаревцу и ове године припасти титула најхуманијег града у Србији, нагласио је Обрадовић.

Представница Института за трансфузију крви Србије Ивана Родић, подсетила је јавност да је овогодишња зимска кампања отпочела 11. јанура у Смедереву. У плану је да се до 27. фебруара обиђе 50 градова и општина на територији Централне Србије.

-Ово је осма акција по реду организована у Републици у оквиру зимске кампање и до сада, 408 грађана је даривало своју драгоцену течност. Институт за трансфузију крви Србије располаже дводневним резервама крви, тако да се на сву срећу потребе болница у Београду задовољавају. До сада није дошло до одлагања ниједног оперативног програма. Међутим, морамо имати на уму да је свакодневно неопходно обезбедити око 300 јединица крви за потребе лечења грађана, истакла је Родићева уз напомену да ће наредна акција у оквиру зимске кампање бити организована већ наредног месеца.

P1220781
У акцији прикупљено 56 јединица драгоцене течности

У име промотера обратио се новинар и вишеструки добровољни давалац крви Ђино Јосић, који је до сада своју драгоцену течност дарова чак 94 пута:

-Уколико сам до сада успео да спасем бар пет живота, ја сам онда врло срећан човек. Иначе, медијски радници своју хуманост исказују на два начина. Један се односи на позив грађана да учестују у оваквим или сличним активностима, а у другом случају смо ми сами главни актери догађаја. Посао новинара је врло стресан. Зато је важно да бринемо о свом здрављу, да будемо здрави како бисмо у сваком тренутку, гледаоцима, слушаоцима или читаоцима дали праве и благовремене информације. У томе нам помаже и ова акција, јер само здрав човек може дати крв. Промовисањем ове активности, дајемо пример и свима осталима у овом граду, који нас гледају на ТВ-у, слушају на радију или читају у новинама, да пођу нашим стопама и да бар једном у животу дођу, дају крв и тако спасу нечији живот, нагласио је Јосић.

Сунчица Николић, директорка Телевизије “Дуга” у Пожаревцу није крила задовољство што су овогодишњу сезону акције добровољног давања крви отворили управо медијски радници. По њеним речима, пет минута, колико је потребно издвојити за ову акцију, некоме значи све. Такође, подсетила је јавност и на то да се сваки пут током акције добровољног давања крви, у оквиру кампање “Продужи живот”, организује и потписивање донорских картица, у чему иначе, у односу на остале градове и општине у Србији, Град Пожаревац предњачи.

Share.

Comments are closed.

Skip to content