У пожаревачкој Општој болници нема одлагања хитних и неопходних хируршких интервенција због несташице крви. У Црвеном крсту потврђују да се акције прикупљања крви редовно организују понедељком од 9 до 15 часова за потребе лечења пацијената у Пожаревцу и на клиникама и здравственим установама у Београду. Црвени крст, односно добровољни даваоци крви из Пожаревца прикупили су током јула 348 јединица крви, што је више него што је утврђена месечна норма која износи 240. Једна од акција добровољног давања организована је 12. јула у Градској општини Костолац када је прикупљено 35 јединица. У овом периоду, по први пут крв је дало 120 особа.

           На подручју Србије, упозорено је из Института за трансфузију, нема довољно резерви крви за лечење и апелује се на добровољне даваоце.

           Иначе, након промене Закона о трансфузијској медицини, који ће се потпуно примењивати од 1. јануара 2019. године, за проверу, депоновање и чување резерви крви биће задужена четири центра у Србији. То су Београд, Крагујевац, Ниш и Нови Сад. Пожаревац припада центру Београд, а имплементација Закона за Браничевски округ је почела 1. маја ове године. Потпуном применом закона, опште болнице ће постати банке крви.

           Процењује се да би за лечење пацијената у Србији током лета било довољно да крв дневно даје хиљаду грађана.

                            ПОВЛАСТИЦЕ ЗА ДОБРОВОЉНЕ ДАВАОЦЕ

           Осим што запослени добровољни даваоци крви имају два слободна дана након трансфузије због опоравка, њима следује и низ других повластица у систему здравствене заштите Србије. Годину дана након давања крви, ослобођени су плаћања партиципације за лекарске прегледе, такође имају права на неке бесплатне лекове као и специјалистичке прегледе. Они који су крв дали десет и више пута могу да остваре бенефиције при прегледу на ултразвучном апарату, скенеру и магнетној резонанци по упуту, амбулантно – хируршке интервенције, третмане у физикалној медицини, патронажне посете и лабораторијске анализе. Потребно је да сваки давалац при одласку код лекара има оверену здравствену књижицу, упут специјалисте и књижицу Института за трансфузију.

                                                                                                                                    Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content