2019-04-26T14:10:40+02:00 26. априла, 2019. 14:10 |

Документарна изложба o Пожаревачком миру

Народни музеј у Пожаревцу и у овој години наставио са обележавањем Пожаревачког мира, великог мировног споразума, потписаног 1718. на брду изнад Пожаревца. Тим поводом у Шатору Пожаревачког мира у етно-парку Тулби отворена је документарна изложба у организацији Аустријског културног форума и Народног музеја. Изложба која је била део програма обележавања јубилеја Пожаревачког мира прошле године у Грацу.

Присутнима су се обратили најпре директор Народног музеја у Пожаревцу Гордан Бојковић, затим директор Аустријског културног форума у Београду Јоханес Иршиг, и, на крају, Бојан Илић, председник Скупштине града Пожаревца, који је и отворио изложбу.

Изложба обухвата четири целине, на шеснаест паноа, на којима се могу видети, осим основних информација везаних за одржавање ове велике мировне конференције, и последице измирења великих сила видљивих у свим сегментима друштва, политици, економији и култури, а који сежу до данашњих дана. Упоређивање некадашњих и садашњих прилика свакако ће допринети бољем разумевању историјских дешавања не само на територији Србије, већ и у оквиру целе Европе.