2019-12-29T11:18:57+01:00 29. децембра, 2019. 11:18 |

ДОМ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ: У новој години у надлежности Републике

Дом здравља Пожаревац приводи крају још једну пословну годину у којој је бринуо о здрављу становника Града Пожаревца и Градске општине Костолац уз настојање да здравствене услуге буду на нивоу савремене медицинске технологије. Директорка др Снежана Стојковић истиче да ова установа реалне и амбициозне циљеве  дефинисане Стратешким планом има и када је у питању наредни период, до 2022. године.

-Наши основни циљеви су превентива кроз унапређење квалитета превентивних програма и скрининга које организује Министарство здравља Републике Србије и кроз систематске и циљане прегледе пацијената у ризичним групама, затим јачење свеукупног кадровског капацитета, имплементација информативних технологија, побољшање грађевинско – техничких услова и очување достигнутих стандарда акредитације.

                                    ДЕВЕТ МИЛИОНА ЗА ПРИМАРНУ ЗАШТИТУ

 У Дому здравља Пожаревац не крију задовољство потписаним уговом са Министарством здравља и Светском банком о финансирању и реализацији пројеката унапређења квалитета здравствених услуга у примарној здравственој заштити. Уговори о пројектима вредним девет милиона динара директорки су званично уручени крајем новембра, а рок за њихову реализацију је децембар 2020.

   Снежана Стојковић

– Према одлуци министра здравља др Златибора Лончара грантове за унапређење квалитета примарне здравствене заштите добила су 83 дома здравља. Нашем Дому здравља, који је међу најбољима у Србији, одобрена су средстства за реализацију три пројекта: „Превенција компликација код оболелих од дијабетеса, „Скрининг рака грлића материце и скрининг рака дојке“ и „Школа родитељства“. Ова средстава послужиће нам за набавку опреме и свега што нам је неопходно, каже др Снежана Стојковић која подсећа да су ове године реактивирали Саветовалиште за дијабетес при Општој служби и да ће у наредном периоду формирати нову службу Цитолошке лабораторије за браничевски, борски и подунавски округ.

– У циљу подизања нивоа здравствене заштите, запосленима стоје на располагању семинари и међународни конгреси. Међу првима смо увели електронске рецепте и електронско заказивање прегледа. Проширили смо програм „Heliant“ тако што смо Радиолошку службу повезали са Општом болницом Пожаревац. На конкурсу НИС-а прошао нам је пројекат ,,Заједници заједно“ који се тиче здравља и будућности деце и омладине. Одобрена су нам средства од 4 милиона динара за куповину два ултра звучна апарата, један за Пожаревац и портабилни за огранак Костолац, сазнајемо од директорке која подсећа да ова установа ради периодичне и превентивне прегледе, а да је ове године учествовала на тендеру у Костолцу и добила да ради систематске прегледе у наредне две године. Вредност тих услуга је 40 милиона динара.

Са свечаног уручења уговора

                                                        ПОМОЋ ГРАДА

У Дому здравља Пожаревац задовољни су подршком коју имају од стране локалне самоуправе. Од Града су добијена средства у износу од око 14 милиона динара за набавку нове опреме. Добили су специјално санитетско возило за потребе Службе хитне медицинске помоћи, три  ЕКГ апарата, видеоколпоскопски систем за гинекологију за Огранак Костолац, три техничка микромотора за дечију стоматологију, два микроскопа за лабораторију, керамичку пећ за стоматологију, центрифугу за лабораторију, два аутоклава за дечију стоматологију, микромотор за оралну хирургију, три кардиолошке столице за Службу хитне медицинске помоћи, а  у току је и набавка дигиталног рендген апарата са флет панелом.

– У овој години Град Пожаревац  нам је финансирао  израду елабората за комплетно реновирање објекта како изнутра и споља. Очекујемо да овај пројекат крене већ наредне године. Учествовали смо и на јавном позиву „Подношење програма и пројекта“ Министарства здравља са четири пројекта укупне вредности око 41 милион динара и  реализацијом у наредне две године. Пројекти се односе на ревитализацију саобраћајне опреме Службе хитне медицинске помоћи, на дигитални мамограф, дигитални рендген апарат са флет панелом и  на ултразвучни колор доплер. Очекујемо да добро прођемо на овом конкурсу, каже Стојковић.

                                              УКИНУТИ ЗАБРАНУ ЗАПОШЉАВАЊА

На састанку са министром др Златибором Лончаром у септембру ове године, представници здравства у локалу обавештени су да од 1. јануара 2020. домови здравља прелазе у надлежност Републике, односно да Влада Србије преузима од локалних самоуправа оснивачка права над домовима здравља. То ће бити значајна новина у функционисању ових установа које се надају да ће Влада имати разумевања поводом захтева да се у новој години укине забрана запошљавања нових здравствених радника у домовима здравља. Дом здравља у Пожаревцу има потребе за лекарима, рендген техничарима и возачима у РТГ служби и Служби хитне медицинске помоћи.

-Наши кадровски капацитети нису у складу са потребама. Надамо се да ће од нове године укинути забрану запошљавања. Без обзира што поседујемо савремену медицинску апаратуру, без кадрова је немогуће остварити потребан квалитет у раду и реализовати све што испланирамо, напомиње директорка.

                                                                                                                                                                 И.Р.