2021-01-05T10:39:55+01:00 5. јануара, 2021. 10:39 |

Домаћинско пословање

ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ „ЉУБИЧЕВО“

Специфичну годину имало је и Јавно предузеће „Љубичево“. Због проблема са епидемијом организованих посета је било врло мало, али је свакодневно било посетилаца, углавном породица које су са децом уживале  у  прелепом амбијенту Љубичева. Ово предузеће наставило је тренд домаћинског пословања и 2020. годину, упркос епидемиолошкој ситуацији, завршило је  позитивним билансом. 

У претходном периоду Град Пожаревац и Република Србија уложили су око 70 милиона динара у реконструкцију две штале, мањежа, изградњу мини авантура парка за децу и теретане на отвореном у оквиру трим стазе, лавиринта, поплочавање пешачких стаза, постављање нове расвете, клупа и мобилијара, садње биљака…Мирко Стојановић

Предузеће настоји да остане на узлазној линији развоја и да настави да унапређује услове, као и туристичке садржаје, како би се вратило на пут старе славе. Ове године није било већих инвестиција, већ се пословање сводило на  редовно, које субвенционише Град. 

-У 2020. години набављене су две тракторске приколице, трактор од 50 коњских снага, житна сејалица, мотокултиватор са разним уређајима, ротациона косачица, тробразни ношени плуг и тешка дрљача. Набавком нове механизације производња ће бити знатно исплативија и већину операција, изузев комбајнирања, обављаћемо сами, а не као до сада ангажовањем фирми са стране. Са постојећом механизацијом могуће је обављати око 80 одсто операција у производњи, каже директор ЈП „Љубичево“ Мирко Стојановић. 

ПОТРЕБНИ РАДНИЦИ

Упркос томе што имају свега 19 радника, резултате које остварују у производњи и уопште, дају им заправо да кажу да су добро организовано предузеће. Због повећаног обима посла у наредном периоду постоји потреба за ангажовањем једног ратарског радника, два јахача, туристичког водича и једног радника у сувенирници.

Директор истиче да је производна година била изузетно добра, да су остварени извесни вишкови кукуруза, семенске пшенице, овса, што је још један показатељ да се максимално користе сви расположиви капацитети.

На имању ЈП „Љубичево“ обрађује се 264 хектара, на којима су заступљени пшеница, овас, кукуруз и луцерка. У току јесени на 81 хектар посејана је пшеница, на 30 хектара заступљен је озими овас, а ранијих година је заснована производња под луцерком на површини од 21 хектара. Током пролећа планирана је производња кукуруза на површини од 122 хектара и луцерке на 10 хектара. Заснивање осталих култура није могуће због плодореда и недостатка одговарајуће механизације. Из градског буџета издваја се 3 милиона за пролећну и  4 милиона динара за јесењу сетву, што представља добар део улагања у ратарску производњу.

-Пољопривредна производња у овој години била је у оквирима плана. Дупло је повећан производња овса и знатно су повећане површине под кукурузом. Финансијски гледано остварен је добар резултат, зато што је произведена семенска пшеница у количини од 420.000 хектара, која за 15 одсто има већу вредност од меркантилне и продата је познатом купцу, а и кукуруз који је произведен у количини од 974.000 килограма је постигао солидну цену. Ове године од тржишних вишкова остварен је приход од око 27 милиона динара, истиче Стојановић и додаје: 

-Примењене су све неопходне агротехничке мере припреме, сетве и заштите усева. Све у свему можемо рећи да је производна година била успешна, како у приносима тако и у финансијском резултату. За заснивање нове производње потребна су велика финансијска средства која је могуће обезбедити кроз субвенцију оснивача или из кредита.

ПРИНОВЕ И У 2021. ГОДИНИ

Ергела „Љубичево“ је једина ергела у Србији која се бави производњом и одгојем енглеских пунокрвних галопера. У Ергели се тренутно налазе 62 коња, међу којима 18 галопера у тркачкој штали, а у 2020. години постали су богатији за 11 ждребади, тако да у наредном периоду могу очекивати боље резултате на тркачким стазама широм Србије. 

– С обзиром на то да имамо укупно 23 кобиле, ждребност од 75 одсто представља завидан резултат у репродукцији, а то смо постигли побољшањем општих услова, почевши од исхране, преко неге и смештаја грла. У 2021. години очекујемо још 15 принова и са повећањем броја ждребади на Ергели можемо очекивати и боље спортске резултате. Ове године због епидемиолошке ситуације организовано је свега десетак тркачких дана у земљи и учествовали смо скоро у свим тркама. Остварили смо две победе и неколико пласмана, наглашава Мирко Стојановић.

У току 2021. године у плану је набавка једног пастува и два млада женска грла из иностранства за тркачку шталу, уколико финансијска средства то буду дозвољавала и уколико не буде неких непредвиђених проблема. Планирана средства за набавку коња биће око 2,5 милиона динара. Планира се и уређење и градња смештајних капацитета, проширење и реконструкција кафића и сувенирнице, отварање мини зоо врта са домаћим животињама и још спортско – рекреативних садржаја намењених туристима.

Д.Динић