Двадесет четврта домијада у културно – уметничком стварању ученика средњих школа Браничева, Поморавља и Шумадије одржана је у Пожаревцу. Домаћин Домијаде била је Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“. Ученици из осам домова са ових простора, преко 300 њих,  поред школе „Соња Маринковић“ су били из домова ученика средњих школа из Јагодине,  Ћуприје,  Крагујевца, Свилајнца и Рековца и Костолца.

Наступали су на великој сцени Центра за културу у граду домаћину.

            Поздрављајући учеснике 24. домијаде, Добрица Филиповић, помоћник директора Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ у Пожаревцу је рекао да се у домовима слободно време ученика у значајној мери користи управо за културно забавни живот:

            – Домови ученика су педагошки обликовани средине које у оквиру своје делатности осим смештаја и исхране обезбеђују и додатне услове за доступније, ефикасније и квалитетније образовање и васпитање ученика. У домовима ученика води се рачуна о њиховом школском успеху, социјалном сазревању, развијању личних компетенција и формирању здравих животних навика. Саставни део ученичких живота у дому је и активно коришћење ученичког слободног времена. У оквиру слободног времена, значајна пажња се посвећује управо културно – забавним активностима и подстицању активног односа према окружењу. Домијада је прилика да млади кроз дружење покажу шта су током године радили у секцијама за које су се сами определили. Поред такмичарског карактера, она има и педагошки значај у зближавању омладине и развојна искуства у раду домова.

            Отварању 24. домијаде испред Града Пожаревца присуствовали су председник Скупштине града Бојан Илић и његов заменик Милић Јовановић. Добродшлицу у Пожаревац и успех на наступима пожелео им је председник Скупштине Бојан Илић:

            -Иако су ови сусрети такмичарског карактера ја сам сигуран да ћете овде упознати нове пријатеље, да ће та познанства трајати јако дуго, а сигуран сам да ће вам Пожаревац остати у лепој успомени. Желим вам пуно успеха на наступима. Град Пожаревац је град отвореног срца, град мира и љубави и надам се да ће те не само навијати за своју школу, него поздравити и сваки квалитет који се данас овде представља.

 

Квалитетан смештај за 177 ђака

 Дом ученика пољопривредне школе „Соња Маринковић“ на Тулби је отворен 10. октобра 1996. године и тада је имао 96 ученика на смештају. Стално побољшање квалитета становања и повећање смештајног капацитета довело је данас Дом има квалитетан смештај за 177 ученика у комфорним собама са интернетом, телевизијом, сопствено купатило… У Дому је и низ спортских терена, а створени су услови за бављење свим другим креативним активностима.

 

КРОЗ МУЗИКУ, РЕЧ И ПОКРЕТ

Целодневно такмичење је почело музичким наступима. Извођене су, као посебне категодије, популарна, класична, етно и народна музика. На крају дана  жири је своје утиске сабрао прогласивши најбољим Дом ученика средњих школа Јагодина за поп музику, Пољопривредну школу са домом ученика „Соња Маринковић“ Пожаревац за класичну музику, а исти Дом је био најбољи у категорији етно и народна музика.

У поетско сценском приказу прво место освојили су ученици Дома „Сестре Нинковић“ из Крагујевца, док је Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ била трећа. У категорији драмски приказ који је такође оцењивао глумац Алекса Дунић, најбољи су били учесници из Крагујевца, Ћуприје и Јагодине. Поред најбољих представа изабрани су појединачно и најбоље мушке и женске улоге.

Дом ученика средњих школа Крагујевац однео је престижно прво место фолклорним наступом, док су домаћини из Пожаревца били тик иза њих. У модерном плесу најбољу су били Крагујевчани.

Ученици из осам домова са подручја Браничева, Поморавља и Шумадије такмичили су се на домијади и у низу других креативних активности, литералном стваралаштву, ликовном, примењенох уметности, уметничкој фотографији, макетарству, изради рукотворина.

Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ имала је запажене радове у ликовној уметности, уметничкој фотографији и изради рукотворина.

Иначе, док су на сцени наступали музичари, глумци и певачи, у холу Центра за културу била је организована изложба ученичких радова.

            На крају такмичарског дана за све учеснике 24. домијаде организована је заједничка вечера и журка на којој су уз много радости и навијања, подељене награде најуспешнијим учесницима. Награде је уручивао директор Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу Видоје Вукашиновић.

  Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content