2017-11-24T10:04:19+01:00 24. новембра, 2017. 10:04 |

Донација за пољопривреднике

ПОЖАРЕВЦУ ОД КРУШЕВАЧКОГ ИНСТИТУТА ЗА КРМНО БИЉЕ

У оквиру пројекта који се односи на одређивање плодности земљишта и садржаја штетних материја у земљишту, у Пољопривредној саветодавној и стручној служби у Пожаревцу, представници Института за крмно биље Крушевац поделили су репроматеријал једном броју произвођачакоји су учествовали у пројекту. На подручју Пожаревца донацију је добило шест пољопривредника. Циљ Пројекта који се реализује на подручју читаве Србије је да сеспроведу анализе на обрадивим површинама произвођача и сагледају проблеми са којима се они сусрећу. Намера је, наиме, да се установи каквог је квалитета плодно земљиште на парцелама произвођача.

У Централној Србији, па и у пожаревачком крају, проблем земљишта је у недостатку фосфора.

Јасмина Радовић из крушевачког Института за крмно биље истиче да су пројекти за које конкурсе расписује Министарство пољопривреде  одлична прилика да се знањеса огледних поља, односно терена,примени и на парцелама произвођача.

-У нашој земљи сеочувању плодности земљишта не поклања довољна пажња. Увођење легуминозних врста, које и те како повољно утичу на плодност земљишта и његову структуру, од велике је важности. Уколико се репроматеријал добро покаже, сигурно да ће га произвођач користити и наредне године, чиме ће побољшати квалитет земљишта и имати економичнију ратарску и сточарску производњу, изјавила је Јасмина Радовић.

Додели донације испред локалне самоуправе присуствовао је председник Скупштине Бојан Илић, који је подсетио на улагања Града у развој пољопривредне производње.

-Град Пожаревац је током прошле године уложио више од 29 милиона динара за суфинасирање камата, инвестиције у физичка средства у пољопривредним газдинствима, као и за подстицај унапређења пољоприведних удружења. Ове године заразвој пољоприведе политике и политике руралног развоја издвојена су средства већа од 51 милион динара. Прошле године око 200 произвођача и удружења користилоје ова средства, а ове године биће ихвише од 300, рекао је Илић.

Пољопривредна саветодавна и стручна служба „Пожаревац“ настоји да у сваком тренутку буде на услузи пољопривредницима. Према речима директора Александра Стојановића, и учешће  у овом пројекту који финансира Министарство пољопривреде, а реализује се  преко Института за крмно биље Крушевац, има за циљ – пружање помоћи пољопривредним произвођачима.

М. П.