2019-11-19T18:39:16+01:00 19. новембра, 2019. 18:39 |

Доситејеви дани

Низом културних и спортских активности у оквиру Доситејевих дана, Основна школа „Доситеј Обрадовић“ у Пожаревцу, прославља 286. рођендан и стогодишњицу постојања под именом великана српског просветитељства и културе.

Традиционално, организовани су литерарни и ликовни конкурс, као и спортски сусрети у одбојци и кошарци, на којима су се Доситејевци надметали са ученицима других градских школа.

Директорка Ивана Јоксимовић истакла је да су у оквиру Доситејевих дана ученици ове образовне установе, чланови Ученичке задруге „Доситејево сунце,“ учествовали на Сајму задругарства у Пољопривредној школи. Како је истакла, на овај начин деца се друже и изражавају своју креативност и хуманост.

-Нашу школу посетили су и предшколци ПУ „Љубица Вребалов“, који су заједно са учитељима и ученицима четвртог разреда учествовали на манифестацији „Доситејев музички тобоган“. У склопу прославе Дана школе, организовано је и дружење са књижевником Јовицом Тишмом. Реч је интерактивној радионици на којој су ученици читали или рецитовали стихове својих песама, рекла је Јоксимовић и додала:

-Једна од бројних пратећих манифестација јесте и Шаховски турнир на коме ће учествовати ученици наше школе, а одржаће се и презентација уџбеника за трећи и седми разред Издавачке куће „Вулкан“ за цео браничевски округ.

У част века постојања школе под именом Доситеја Обрадовића, објављен је други по реду Доситејев алманах „У спомен Доситеју“, на чијим  страницама се налазе текстови везани за чување имена и дела српског великана. По први пут објављене су и песме наших наставника и ученика.

Ученицима који су постигли запажене резултате на општинским, окружним, републичким и међународним такмичењима, уручене су награде. Признања су додељена и наставницима, менторима, као и донаторима и спонзорима Школе.

М. П.