2020-01-04T19:42:25+01:00 4. јануара, 2020. 19:38 |

Драган Милић, председник Општине Велико Градиште: Наставак интензивног развоја

Сребрно језеро са низом садржаја је омиљена и добро посећена туристичка дестинација у Србији у последњих десетак година. У општини Велико Градиште будућност виде управо у Сребрном језеру и могућностима које оно пружа за развој туризма, бољи живот грађана и останак генерација на подручју у коме су рођени. Зато се и планови ове општине управо везују за туристичку понуду, али и све оно што може да омогући квалитетнији боравак, како домицилног становништва тако и гостију.


-Брза саобраћајница која треба да иде од аутопута Београд – Ниш код Пожаревца до Сребрног језера и даље до Голупца је веома значајан подухват који ће да финансира Влада Републике Србије. То ће омогућити бржи и удобнији долазак гостију, што је за туристичку дестинацију веома битно. Такође, одобрен нам је велики пројекат изградње система водоводне и канализационе мреже у вредности од 9 милиона евра око Сребрног језера, који треба да обезбеди воду за све и заштити језеро од загађења. Реализација пројекта очекује се наредне године и да се за две године заврши, кажеДраган Милић, председник Општине.

Велико Градиште добија и свој аеродром, што уз нови аутопут треба да доведе нове посетиоце:

                      Драган Милић

-Сребрно језеро је база за развој туризма. На удаљености од 150 километара имамо 4 милиона људи. У градовима Београд, Крагујевац, Нови Сад,  Смедеревска Паланка, Велика Плана, Пожаревац, Смедерево, Темишвар са околином, видимо  нашу шансу за развој туризма. Ту су још и Теодосићев кошаркашки камп, Веслачки центар Србије, сарадња са „Селтом“, фудбалским клубом из Вига у Шпанији са којим такође имамо планове.

У свему томе, додаје Милић, значајна је жеља као покретачка идеја да се заједно са Пожаревцем и Голупцом гради јединствена туристичка понуда јер Сребрно језеро са својим смештајним капацитетима треба да буде база и да се одатле обилазе друге дестинације и знаменитости попут манастира, као и велике манифестације.

 

                                                      Манифестације

У општини Велико Градиште током године одржава се низ спортских, културних, уметничких манифестација. Почев од јануара, када је циклокрос, првенство Србије у бициклизму, нижу се полумаратон у граду и полумаратон у Рамској тврђави, триатлон, пливачки маратон, првенство Србије у одбојци на песку, међународни шаховски турнир. Градиште је познато и по Мајском уранку на Сребрном језеру, Данима цвећа и меда у Кусићу и Великом Градишту, музичком фестивалу „Царевчеви дани“, „Пасуљијади“, „Аласким вечерима“, „Гитаријади“, „Јепуријади“ у селу Топловник, Међународном филмском фестивалу посвећеном еколошком и туристичком филму „Силафест“ и другим.

 

УЛАГАЊА У КВАЛИТЕТ ЖИВОТА

Као приоритне послове који треба да буду обављени или започети у 2020. Години, председник Општине Велико Градиште, што је буџетом и предвиђено, види у завршетку спортске хале и вртића који се проширује до краја јануара, реконструкцији Дома здравља за коју је одобрено 30 милиона динара, уређењу шетно бициклистичке стазе од Затоња до Рамске тврђаве и пристана у Раму, у завршетку гасификације свих насеља у општини.

-Такође, сва наша села треба да добију воду са системом за пречишћавање, планирамо да решимо проблем отпада где смо у комбинацији са Градом Пожаревцем, који до средине наредне године треба да заврши рециклажни центар у који би и ми односили смеће да би се даље депоновало крај Лапова.

                                                     Златна плакета „Шампион солидарности“

На новогодишњем пријему у Старом двору у Београду, за учешће и највећи број давалаца крви у Зимској кампање 2019. године,  Општини Велико Градиште додељена Златна плакета „Шампион солидарности“ Инстититута за трансфузију крви Србије.Признање је у име Општине примио заменик председника Општине Слађан Марковић. Ово је, иначе треће у низу признањa уручено Општини заслугом Црвеног крста Велико Градиште и свих добровољних давалаца крви за хуманост, несебичну посвећеност и помоћ многима чији су животи били угрожени.

Буџетом за 2020. годину који је Скупштина усвојила 16. децембра, предвиђено је да нормално функционишу сва јавна предузећа и установе у Великом Градишту:

-Ја сам задовољан радом предузећа и установа и са поносом кажем да имамо изузетно квалитетну просвету. Наши ученици постижу одличне  резултате на такмичењима, и као Општина, награђујемо ђаке за освојена прва места у Србији лап топовима, друга и трећа места, рачунарима. Наши одбојкаши су као прваци Србије ишли у Истанбул и Праг, постоји неколико стотина деце која се баве културом, имамо вртић и ниједно неуписано дете. Не запостављамо ни градски музеј и библиотеку где имамо низ манифестација које трају читаве године, каже Милић и додаје:

-Очекује нас интензиван развој, да наставимо оно што смо ове године радили и обећали људима пре четири године. До сада смо све реализовали у потпуности и тако треба да наставимо.

У општини Велико Градиште је прошле године прорадила фабрика уља „Дунавка“ која запошљава 70 радника и веома је важна за развој пољопривредне производње. Продајом фабрике челичних конструкција у стечају „Челик“ и покретањем производње, што је у најави за следећу годину, отворило би се још нових радних места.

                                                                                                             Д. Деурић