2021-12-31T11:39:46+01:00 31. децембра, 2021. 11:39 |

Драмски студио наградама испраћа 2021. годину

Управо окончан Девети Међународни фестивал позоришта за децу и младе „Лектирићи ex fest” Народне библиотеке „Раде Драинац“, Града Куршумлија и Министарства културе и информисања, када је о наградама реч, био је шлаг на торту овогодишњих активности Драмског студија Центра за културу Пожаревац. Наиме, жири Фестивала који је организован тако да деца из свих општина Топличког округа могу видети наступе тетара из Београда, Сокобање, Трстеника, Пожаревца, Руме, Грачанице, Тузле, Криве Паланке , Бјеловара … испратио је пожаревачки театар у свој град прегрштом награда.

Дванаест представа у две категорије дале су посебну драж, богатство и машту „Лектирићи ex fest”-у, што је члановима жирија представљао додатни задатак да се упусте у анализу најтананијих детаља и тако донесу своје одлуке. У категорији Представе за децу,

У категорији Представе за младе,  Драмски студио Центра за културу Пожаревац публици и жирију представио се комадом „Нушине једночинке“ рађеном по текстовима Бранислава Нушића а у адаптацији и режији Слободана Степића. Овај пут награда за најбољу главну женску улогу отишла је у руке Нине Плавшић док је Стефан Миливојевић носилац најбоље мушке улоге. У генералном пласману ове конкуренције „Нушине једночинке“ овенчане су другом наградом Фестивала.

Cазрели за  награде

Неизоставно је истаћи и 15. Фестивал позоришног стваралаштва за децу „Враголасте позориштарије“ одржан током новембра у Смедеревској Паланци, који је потврдио квалитет мадих позоришних стваралаца.  Наиме, након поменутог надметања одржаног у онлајн формату, на адресу овог успешног тима стигле су оцене жирија и награде за луткарску представу „Миш маус кућа хаус“.

– Смедеревска Паланка нам је донела прво место за представу у целини, које делимо са јагодинским позориштем, и признање „Љубо Мирчевски“ за најбољу сценографију, док је жири посебне похвале упутио глумцима за изузетан сценски покрет, каже Слободан Степић,  руководилац Драмског студија.

Испраћајући представама, наступима, гостовањима и бројним  наградама 2021. годину, чланови Драмског студија Центра за културу Пожаревац доказали су како су сазрели и заслужено у самом врху овог облика уметничког изражавања широм граница Србије.

Влада Винкић