drmnoНа летњој позорници у Дрмну у присуству бројних посетилаца,  одржана је 4. Међународна смотра фолклора „Дрмно 2017“. Наступила су 4 фолклорна ансамбала из Пољске, Бугарске, Словачке и Румуније, док је боје Србије бранио домаћин КУД „Божидар Димитријевић Козица“ из Дрмна. Отварајући манифестацију, заменик председника Скупштине града Пожаревца Милић Јовановић је истакао да у спектру културно – уметничких дешавања у нашем граду, једно од најзначајнијих места заузима село Дрмно са својим мештанима.

            -Већ деценијама оно представља стожер културно – уметничког стваралаштва, окупљајући око себе ствараоце различитих вокација, естетике и схватања. Подсећам на манифестацију „Стишки акорди“ која је била надалеко позната широј јавности, као и расадник многих талената. Сада је она претеча данашње међународне манифестације  Смотре фолклора, на којој учествују представници Румуније, Пољске, Бугарске, Словачке и Србије. Учесницима Смотре желим да се данас представе у најбољем светлу. Желим да дате све од себе, јер ће тако ваша порука бити гласнија и јача, казао је Јовановић.

            У оквиру пратећих садржаја одржан је „Дрмски котлић 2017“ промотивног карактера, са учешћем двадесетак котлића и продајна изложба „Домаће из Стига“, где су своје производе изложили предузетници и домаћице из Дрмна и околине. Преко дана организована је ликовна колонија УЛИС „Ђура Јакшић“ Пожаревац – Београд, чији су радови донирани организатору. Иначе, организатор манифестације је КУД „Божидар Домитријевић Козица“ Дрмно у сарадњи са Туристичком организацијом Града Пожаревца, Културно – спортским центром Костолац и КУД „Стеван Штрбац“ из Врчина.

                                                                                                            Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content