ОДРЖАНА ДЕВЕТА МЕЂУНАРОДНА СМОТРА ФОЛКЛОРА

Дрмно је  5. августа, девети пут било домаћин Међународне смотре фолклора. Након ревије народних ношњи, уследили су наступи. 

На сцени су се представили домаћини, препознатљиво Културно уметничко друштво „Божидар Димитријевић Козица“ из Дрмна, као и гостујући ансамбли ФА „Севдах“ из Врања, КУД „Бехар“ из Тешањка (БиХ) и ФА „Doina- Sannikolau mare“ из Румуније. 

Манифестацију која се ближи деценијском јубилеју отворио је заменик градоначелника Града Пожаревца Предраг Мијатовић:

–  Добро дошли на још један фестивал народног блага и његовог очувања. Ево већ девет година, овде у Дрмну, у оквиру Међународне смотре фолклора, поносно приказујемо наше наслеђе, али упознајемо и традицију других народа. Град Пожаревац је до сада подржао многобројне догађаје у којима се промовише српски фолклор, а посебно нам је драго када смо у прилици да упознамо и обичаје који нам долазе ван нашег поднебља, истакао је Мијатовић и додао: 

– Пригрлићемо и у будућности сваку прилику да заједно радимо на очувању и промоцији наслеђа наших предака. То сматрамо за велику радост али и обавезу, свесни да чување сопствених обичаја и упознавање туђих, ствара од људи и народа пријатеље.Међународна смотра фолклора у Дрмну има једну особеност, а то је да на њој можемо увидети да поред различитости наших игара и обичаја, имамо и велики број сличности. Тако долазимо до закључка да су фолклор, односно игра и песма заправо универзални језик разумљив не само међу комшијским земљама, већ и у читавом свету.

Свим учесницима уручене су захвалнице.

Иначе, следећег дана су КУД-ови из Дрмна, Врања, као и Бих и Румуније играли пред публиком у Пољану. 

Организатори Међународне смотре фолклора су Месна заједница Дрмно и КУД „Б. Д. Козица“ из Дрмна, под покровитељством Града Пожаревца.   

Р. Н. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content