_20170312_175135Полагањем венаца и цвећа у дворишту владе на месту погибије, традиционалном „Шетњом за Зорана“ и финалом такмичења младих у беседништву, у недељу, 12. марта у Београду је обележена 14. година од атентата на премијера Србије и лидера ДС-а Зорана Ђинђића.Тог трагичног догађаја с тугом су се присетили и одали пошту свом лидеру, и чланови Демократске странке, поштоваоци лика и дела Зорана Ђинђића у Пожаревцу. Годинама то чине паљењем свећа испред седишта странке и уписивањем у књигу жалости.

Потпредседница ГО ДС Марица Ђокановић истакла је прошле недеље, 14 година после његове погибије, да је Зоран Ђинђић био идејни стваралац, човек који је након ратова и инфлације, Језде и Дафине, уништене привреде и бомбардовања, подигао земљу из пепела.

-Одајемо пошту Зорану Ђинђићу, чији су живот, рад и дело прекинути насилно, убиством 2003. године. Сада, више него икад, Демократска странка мора да следи идејни пут Зорана Ђинђића. Ово су тешка времена и пред нама је историјски задатак да се савесно и одговорно односимо према држави, деци и будућности. Јасно је да би Зоран Ђинђић данас био поносан на Демократску странку, да би и он подржао Сашу Јанковића, као кандидата за председника државе. Демократска странка је, први пут од обнављања свог рада, подржала нестраначког кандидата, рекла је Ђокановић и позвала овом приликом на конвенцију Саше Јанковића, која ће се у среду, 15. марта, са почетком у 16 часова, одржати у Великој сали пожаревачког Центра за културу.

Ђинђић је убијен 12. марта 2003. године у дворишту зграде Владе Србије. За његово убиство осуђен је на 40 година затвора Звездан Јовановић. Политичка позадина убиства до данас није расветљена.

У знак сећања на убијеног премијера, у Београду би наредне године требало да се постави његова биста.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content