2021-04-20T20:17:42+02:00 15. априла, 2021. 09:08 |

Дуални модел за прехрамбена занимања

Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу уписаће ове године у први разред по систему дуалног образовања 45 ученика. У одељење образовног профила прехрамбени техничар четвртог степена 30 ђака и на образовном профилу оператер у прехрамбеној индустрији 15 ученика.То је, као што је за „Реч народа“ потврдио директор школе Видоје Вукашиновић, једна од новина при овом упису:

-Од ове године у први разред Пољопривредна школа уписује два образовна профила по дуалном систему. Компанија „Бамби“ је акредитована и по договору са њом уписаћемо 15 ученика – оператера у прехрамбеној индустрији и 30 ученика на профилу четвртог степена – прехрамбени техничар, тако да се надамо да ћемо по овом новом систему уписати укупно 45 ученика у први разред. Очекујемо да та информација стигне до родитеља и будућих средњошколаца како би сазнали које предности пружа школовање по дуалном модалу и лакше донели одлуку при избору занимања.

Видоје Вукашиновић

Дуално образовање подразумева да ученици уз теоретску наставу по програму средњих школа обављају практичан рад у Компанији „Бамби“ и тако се оспособе за занимање којим ће се бавити по завршетку школовања. Осим што ће им рад донети неке погодности, могу да очекују и посао, каже директор Пољопривредне школе Видоје Вукашиновић:

-Јако је важно да је „Бамби“ препознао значај школоване радне снаге и управо су исказали потребу за 45 ученика. Компанија„Бамби“ планира ширење и отварање нове линије производње „плазма“ кекса и биће им потребна стручна радна снага. Тај пројекат подразумева да Школа потпише уговор са Компанијом „Бамби“. После тога ученик, односно родитељ или старатељ, појединачно потписују уговор са Компанијом што обавезује све у овом низу. Ученици ће током школовања практичну наставу кроз дуални модел да обављају у фабрици. послодавац, у овом случају „Бамби“, ученицима обезбеђује бесплатан превоз до „радног“ места, топли оброк као и свим запосленима и накнаду за рад која је утврђена, а то је 70 одсто од прописане минималне зараде.

                      Прехрамбени техничари по дуалном моделу

Оно што је битно је да ученици после завршетка школовања по дуалном моделу могу да се запосле у фабрици, уколико желе, али и да наставе школовање на било ком факултету јер имају заједнички програм државне матуре:

-Дакле, ученици стичу сва потребна знања да могу да конкуришу за било који факултет у свом даљем образовању. Оно што је суштина је да када заврше средњу школу по дуалном моделу не размишљају шта ће сада, већ их одмах чека посао, каже Вукашиновић.

Бесплатан дом за ученике

У саставу Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ је и ученички дом који се налази на Тулби. То је цео комплекс који уз удобне смештајне капацитете има и ресторан, заједничке просторије за учење и дружење, спортске терене. У току је реконструкција и доградња новог вишенаменског простора који ће обезбедити собе за ученике са још 40 лежајева. Када се све заврши, рок је 30. септембар, дом ученика на Тулби имаће смештајни капацитет од 207 места. Директор Школе који помно прати извођаче на терену очекује према садашњем темпу рада да се то деси и пре уговореног рока, односно да све буде спремно за почетак школске године. Такође је најавио и да ће смештај у дому за све ученике који се одлуче за ову школу и изаберу било који образовни профил, а долазе са стране, бити бесплатан.

ОДЛИЧНИ УСЛОВИ ШКОЛОВАЊА

Школске 2021/ 2022. године, Пољопривредна школа „Соња Маринковић“ ће уписати укупно 150 ученика како је предвиђено планом који је одобрило Министарство просвете, науке и технолошког развоја. На четворогодишње школовање уписују се три одељења, по једно на већ поменутом прехрамбеном смеру по дуалном моделу и ветеринарски и пољопривредни техничар са класичним моделом образовања. Практична настава се за ова два занимања организује у школи која обезбеђује све могућности, од савремене ветеринарске станице до економије која уз обрадиву ратарску површину, фарме и механизацију поседује и воћњаке, виноград, повртњаке и расаднике цвећа.

На трогодишње школовање уписује се укупно 60 ученика, по 15 за занимања оператер у прехрамбеној индустрији по дуалном моделу и месар, пекар и цвећар-вртлар по класичном. Практична обука је обезбеђена у школи и код социјалних партнера попут фирме „Унион МЗ“ и других.

                                      Фарма крава на економији школе

Пољопривредна школа има одличне услове за извођење наставе, од учионица до кабинета и лабораторија као и мини погоне за практичну наставу, попут пекаре, радионице за обраду и пастеризовање воћа и поврћа, прераду меса и месних производа, прераду млека. У настави, за опште као и стручне предмете ангажовани су квалификовани и квалитетни професори. Један од њих је, иначе бивши ученик школе, др ветеринарске медицине Иван Милош:

-Подстрек ми је и драго ми је што радим у школи у којој сам почео да учим да постанем ветеринар. Добро искуство се преноси па ће тако и мој старији син да настави мојим стопама, већ је за средњу школу одлучио да то буде Пољопривредна.

Након завршетка пољопривредне школе ученици имају могућност да на свом имању или некој фирми примене стечено знање. У овом тренутку на тржишту рада су веома тражени месари и пекари. Могу такође да наставе образовање на низу факултета и високих школа. Осим ветеринарског, могу да упишу медицински, пољопривредни, правни и друге факултете.

                                                                 Д. Деурић