У Великом Градишту током викенда одржане су 57. Аласке вечери, манифестација са најдужом традицијом у  Великом Градишту. 

Аласке вечери отворене су подизањем заставе , што су учинили мали риболовци који су се потом надметали у тамичењу „Златна рибица“. У раним јутарњим часовима на обали Дунава, одржано је такмичење у спортском риболову, пецање на пловак, за кадете и јуниоре. Пријављена су 22 такмичара, а после отпецане сатнице и након мерења прво место је освојио Павле Крстић, са упецаних 1450 грама кедера, другу позицију је заузео Богдан Перић, са упецаних 935 грама и треће место је освојио Исак Чоковић, са упецаних 845 грама.
У оквиру Аласких вечери, у петак, 21. јула, у 18 часова на ушћу реке Пек почео је лов на шарана. Рекордан број екипа поставио се дуж обала Дунава и Пека и такмичење је отпочело у веселој атмосфери. Нажалост, због олује,  такмичење се завршило раније него што је планирано, тако да у овој дисциплини нема победника. Аласи су успешно завршили лов на сома. Укупно је уловљено 93, 5кг.

Традиционално је припремана и рибља чорба у више од сто котлића, а најбољи кулинари били су награђени. Гирице за многобројне посетиоце манифестације припремилесу чланице Удружење жена „Тополовчанке“  док је за рибљу чорбу била задужена екипа „Србијашуме“. Најбољу рибљу чорбу скувала је екипа из Шувајића.

У оквиру 57. аласких вечери, у Великом Градишту је за децу организована вожња фијакерима. У дефилеу од 13 фијакера возило се више од стотину деце од Сребрног језера до Житног трга, а потом и улицама Великог Градишта. Сви фијакеристи су добили пехаре на поклон.

Манифестација је завршена концертом Иване Селаков на летњој позорници крај Дунава.

*Пројекат суфинансира Општина велико Градиште

*Ставови изнети у овом пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства

Share.

Comments are closed.

Skip to content