СА ЈОВАНОМ  КОЦМАНОВИЋЕМ,  ТУРИСТИЧКИМ ВОДИЧЕМ  НА  ДУНАВУ  КОД ГОЛУПЦА

65У своју богату туристичку понуду коју је представила и на овогодишњем  Сајму туризма у Београду, Туристичка организација Голупца уврстила је и атрактивну вожњу Дунавом. Незабораван догађај гарантује Јован Коцмановић, историчар по образовању, наставник и туристички водич по струци, који је пре неколико година одлучио да напусти Београд, врати се у свој Голубац и упусти у авантуру која је постала његов озбиљан посао. Уз занимљиве историјске приче о Голупцу и тврђави он вози домаће и стране туристе Дунавом око средњевековног утврђења и кроз Ђердап. Како га је добар глас препручио многим туристима, посао се развио, па сада уместо једног има три бродића.

-Вожња се одвија од голубачке марине до тврђаве, а разгледамо и један део Ђердапске клисуре. Моји гости имају прилику да од мене чују разне приче о Голупцу и местима која видимо са реке. То су приче о Голубачкој тврђави, о аласима и старим мостовима који су „спроводили“ бродове низ Ђердапску клисуру, о легендама попут оних о  голубачкој мушици, хајдучком благу давно изгубљеном у Дунаву за којим многи и данас трагају, каже Коцмановић који се радо сећа неких доживљаја са ових интересантних путовања.

64              -На вожњу су дошли муж и жена, Руси. Били су видно нерасположени, она намргођена, он љут, једва да наслутиш да су у вези. Ја сам одмах уочио ситуацију и покушао мало да поправим атмосферу, почео сам да причам неке занимљивости о Дунаву, голубачком крају… Мало, по мало па уђосмо у Ђердапску клисуру, ја и даљем причам, а они, фасцинирани окружењем почеше да се радују, осмехују, разговарају… Вожњу су завршили у сасвим супротном расположењу од оног у коме сам их примио на бродић. Отишли су насмејани и срећни. Чуда чини ова лепота Дунава и голубачког краја, каже Коцмановић који је о тим искуствима и предностима живота на и крај Дунава, већ написао две књиге.

Иако није добар мајстор у кувању Аласке рибље чорбе, он се, за неке посебне госте и пријатеље, после вожње радо покаже и у светлу доброг домаћина. А за пуним столом се свашта чује, па се из тих прича родила идеја о обогаћивању понуде бициклистичким излетима кроз шуму старих Словена. Туристе дефинитивно највише одушевљавају природне лепоте, а после тога и историја краја у коме тренутно бораве. Па још ако је та прошлост пуна тајни, анегдота, добрих вила и злих духова, тешко да јој се може одолети. А Јован Коцмановић је прави човек да вас кроз ту историју проведе, а да вам ништа не фали…Напротив, постаћете богатији за једно лепо животно искуство.

Љ. Настасијевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content