Душан Цвејић је матурант Пожаревачке гимназије на друштвено – језичком смеру. Момак који је синоним за елоквентност, смиреност и учтивост. Носи отменост, коју је тако дивно видети и препознати, јер није нешто што је карактеристично за ово време. Једноставан је и ненаметљив. Воли да чита, пише, гледа филмове, серије и иде у позориште. Љубитељ је књижевности, али и добре музике. Радо ужива у мелодијама и гласу Леа Мартина, Френка Синатре и Тома Џонса. Уметност је у жижи његовог интересовања, а занимају га и психологија и филозофија.  Планира да се бави филмском режијом, али му је и позоришна изазовна. 

Током гимназијских дана такмичио се у рецитовању, био конферансијер на приредбама и школским манифестацијама. На Фестивалу кратке средњошколске приче у Врбасу освојио је прву награду 2022. и другу награду 2021. године.  Добитник је и многобројних других литерарних награда. Све четири године био је члан редакције школског часописа „Развитак“ у коме су објављене његове приче. Са представом драмске секције „Хајде да играмо ластиш“, у Крагујевцу, 2023. године je на Позоришним сусретима ученика гимназија Србије,  освојио три награде. Mеђу њима је најзначајнија награда публике. Почетком априла ове године на истој манифестацији у Крагујевцу награђен је за најбољу главну улогу у представи „Мистер Долар“. Важно је поменути да ће у наредном периоду бити и промоција Душанове збирке кратких прича „О (Не) пушачима“, у издању Пожаревачке гимназије. Душан је похађао семинар лингвистике у Истраживачкој станици Петница где је стекао статус старијег полазника.

Професор српског језика и књижевности Ненад Милошевић рекао је о Душану: 

Први велики филмски рез након четири године сарадње: 1. године потреба да се прича, 2. године прича у настајању, 3. године испричана игра у ластишу, 4. године још једна прича под светлима крагујевачке сцене за младе. Млади таленат,  Матковић и сенка, казивач стихова и приповедач прича. У позоришту сенки не би био Карађоз. Снимао би игру сенки и дим око њихових неиспричаних прича. Поред неког будућег Поповића, Шотре или Линча. Снимаће и тек ће стварати. Радост је и понос какви су му почеци. О наставцима ће се тек говорити. Булевари звезда чекају још неку. Са довољно корака стопала који је чврсто држе на земљи. Just sprinkle stardust and always whisper everything will be alrigt.“

Душан не прати много телевизију али воли да повремено погледа неки квиз и емисију Агапе. Посећује сајтове позоришта, IMDB, Letterboxd и друге којима је фокус уметност и друштвене науке. Најрадије чита драмске текстове и класике књижевности, као и стручну литературу. Такође, ужива у романима Агате Кристи и воли „Политикин забавник“. У свом граду, Пожаревцу, организовао је трибине на којима су познате личности из својих области говориле о важним и актуелним темама.

Одељењски старешина и професор историје, Иван Маринковић, рекао је: 

„Душан је један од ученика, за којег могу са сигурношћу рећи, да никако није прогрешио приликом избора школе и смера. Тешко је рећи или описати, у краткој форми новинарског текста, Душана и његову сјајну потребу за константним усавршавањем и напредовањем. Ученик чије сколоности и интересовања надилазе уобичајене слике матурантских одељења. Друштвено одговоран, интелектуално сазрео, природно радознао, ученик са изоштреним оком за детаље, заљубљеник у сцену и драмску уметност. Праведно би било да таквог ученика сачека лепо и ново поглавље живота, академско поглавље живота… а он ће га, сигуран сам, успешно режирати!“

Душанови родитељи, Загорка и Жељко, његову љубав према књижевности приметили су још када је био на узрасту три – четири године приликом читања дечијих садржаја. Према њиховим речима Душан воли изазове, детаљан је, темељан и озбиљно ангажован приликом њиховог остваривања. Мотивишу га и подржавају да ради и учи оно што воли и виде га како остварује своју жељу у режирању филмова. Пожаревачку гимназију сматрају местом где је њихов син добио доста прилика да се развија и верују да је је озбиљна одскочна даска деци у свет уметности.

Марија Костић, педагог

Share.
Leave A Reply

Skip to content