2021-09-28T10:13:28+02:00 28. септембра, 2021. 10:13 |

Душко Нединић: О Млави има ко да брине

Поводом протеста одржаног у Петровцу на Млави 18. септембра, конференцију за новинаре одржао је председник Општине Душко Нединић који је подржао своје суграђане забринуте не само за еколошке већ и за проблеме у другим сферама живота и рада, у здравству, образовању…

Председник се, међутим није сложио са закључком да је за стање реке Млаве главни кривац Општина.

– Пре пар година одржали смо састанак са представницима Удружења „Млава није сама“ и донели један број закључака. Део договора који се односио на нас ми смо испоштовали а то је да Скупштина усвоји закључак о приступању изради Студије кумулативног утицаја изградње МХЕ на току реке Млаве узводно од Петровца и у самој општини, што је и учињено, средства су опредељена, а на представницима удружења било је да нађу стручно лице које ће ту Студију израдити…И на томе се завршила сва прича, подсетио је Нединић који се осврнуо и на захтев протестног скупа да се онемогући даље загађење са Фарме свиња.  Према његовим речима решење је тражено, али до данас није нађено.

-Покушали смо са третманом отпадних вода алгама, али то није дало очекиване резултате. Тренутно, интензивно радимо на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода које би регулисало загађење реке у доњем делу Млаве. Иначе, Фарма запошљава 50 радника којима нисмо у могућности да обезбедимо друга радна местаа. Педесет породица живи од тог посла, не можемо их оставити на улици, објаснио је председник.

Протекст против загађења Млаве

У Петровцу је 18. септембра одржан скуп грађана окупљених око Удружења „И ми се питамо-за Општину Петровац на Млави“. Протест је протекао без инцидената, а са скупа је поручено да се у име заштите Млаве од загађења предузму хитне мере тим пре што је, како се чуло, од почетка септембра примећено да је река попримила браон боју као и да је запажено угинуће риба. Учесници скупа затражили су брисање свих мини хидроелектрана из просторног плана, рушење постојеће бране на Млави у селу Ждрелу, израду кумулативне стратешке студије о безбедности и утицају МХЕ у Општини Жагубица на животну средину, хитан инспекцијски надзор над свим загађивачима као и да се успостави чвршћа сарадња између општина Петровац и Жагубица на решавању ових проблема. Договорено је да се са закључцима скупа обавести руководство Општине од кога се очекује реакција, у противном организатори протеста најавили су ново окупљање.

Што се мини хидроелектрана тиче Нединић је и овом приликом потврдио да се у петровачкој општини неће градити ови објекти. Онај који постоји у Ждрелу је преливна брана, а не МХЕ. С друге стране, Петровац није у могућности, нити може да утиче на дешавања и политику у другим општинама у којима се електране граде.

– Када је у питању захтев да се бришу МХЕ из просторног плана, нисам сигуран на који се план мисли. У нашем Просторном плану и другим планским документима не постоје мини хидроелектране, објаснио је Нединић.

Зашто је Млава браон боје и колико је животињски свет у њој угрожен? Председник  је рекао да је Општина и пре протеста грађана констултовала водну инспекцију у вези стања Млаве одакле им је одговорено да је водостај на историјском минимуму, екстремно низак, нарочито од почетка септембра.

– Они су нас уверавали да биљни свет у реци Млави није угрожен. Очекује се да се са падавинама, Млава врати у нормално стање, појаснио је Нединић.

У вези са недавно одржаним састанком са представницима Србијаводе и Водопривреде председник је информисао да се разговарало о уређењу водотока реке Бусур и заштити од поплава. Договорено је да почне прикупљање потребне документације и надлежних сагласности како би кренули радови на чишћењу корита и приобаља Бусура у дужини од око 2,5 км. Циљ је да се обезбеди нормалан – безбедан проток реке кроз Велико Лаоле и Петровац на Млави чиме ће бити смањени ризици од плављења.

– Ово је једна добра вест за наше грађане и локалну самоуправу… Искористићу прилику да подсетим да је пре пар година Водопривреда обавила чишћење корита Млаве у граду. Било је и индивидуалних акција чишћења… Зар је битно ко је све то организовао, важно је да су учињене добре ствари. Зато не прихватам оптужбе на мој рачун или рачун мојих колега да смо главни кривци за стање наше реке… Ја сам на Млави одрастао, поред Млаве живим и као председник Општине бринем о реци и апсурдно је да се врши оваква замена теза. Апсолутно су нетачне тврдње да нико, и да се ништа не ради по питању Млаве, рекао је Нединић.