2020-02-18T14:10:48+01:00 18. фебруара, 2020. 14:10 |

Два нова пројекта Аматерског позоришта „Миливоје Живановић“

Ентузијасти Аматерског позоришта „Миливоје Живановић“ при Центру за културу Пожаревац  ових дана интезивно раде на припреми два нова пројекта. Наиме, већ у четвртак, 20. фебруара премијерно ће бити изведен комад Небојше Ромчевића „Уморни“, док веома брзо млађу позоришну публику очекује и луткарско-играна представа „Миш- Маус, Кућа-Хаус“ у извођењу пожаревачког  Дечијег драмског студија. Две премијере биле су повод за разговор са Бојаном Гачевићем, уредником програма у Центру за културу Пожаревац.

– Наше Аматерско позориште чијим смо радом изузетно поносни, је на веома завидном нивоу, а оно што у име Центра могу да нагласим је да се у оквиру представе „Уморни“, жаргонски речено окупио „крем“ глумачких креатора овог краја. Наиме, уз Пожаревљане, у њој наступају и Костолчани, Малоцрнићани и Божевчани. Редитељ је Фуад Табучић, док је организациони део поверен нашем колеги, уједно и глумцу у комаду Бојан Николић. Уз њега, поставку чине Наташа Роквић, Зоран Живковић, Валентино Ољача, Нина Станковић, Марија Вајнер, Душан Радовановић и Марко Бошковић, сазнајемо од Гачевића.

Премијера  представе „Уморни“ је у 20,00 часова, за све који желе да присуствују, улаз је бесплатан.Но, неопходно је да се на билетарнци Центра подигну улазнице, јер су места нумерисана. Иначе „Уморни“ ће наћи се и у званичној конкуренцији овогодишњих Аматерских глумачких свечаности „Миливојев штап и шешир“ у четвртак 27. фебруара.

ПОВРАТАК ЛУТКАРСКОГ ДРАМСКОГ СТВАРАЛАШТВА

                                                   Проба „Миша“ Дечијег драмског студија

Када је реч о комаду „Миш-Маус,Кућа-Хаус“ Дечијег драмског студија, млади глумци увелико раде на њој под супервизорством Слободана Бобе Степића који је и коредитељ, док је редитељ Драгиша Косара из београдског позоришта „Пинокио“.

Борисав Стојиљковић ради на луткама

– Комад је рађен на основу легендарног „Мачка у чизмама“ који је адаптиран специјално за ову прилику и прилагођаван како од стране Косаре и Степића, тако и чланова Дечије сцене. Интересантно је и то да је поставка заправо комбинација лутка-игре и такозване „живе“ глуме на сцени, и ово је после одласка Сава Џинкића, након низа година повратак луткарског драмског стваралаштва на пожаревачку сцену,говори Бојан Гачевић.

Лутке је радио Борисав Стојиљковић, а костиме наша суграђанка Тина Лепосавић. Претпремијера комада „Миш Маус–Кућа Хаус“ Дечијег драмског студија очекује се у првој половини марта а премијерно ће бити изведена у оквиру 25. Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“ у сегменту пратећих програма намењених најмлађој публици.

Влада Винкић