2017-12-06T09:36:30+01:00 6. децембра, 2017. 09:36 |

Двадесет милиона евра за заједничке пројекте

Други позив за програме прекограничне сарадње Румунија – Србија упућен је из Археолошког парка Виминацијум где је одржана конференција и представљене могућности  коришћења ИПА средстава Европске уније. До 2020. године, по другом позиву за прекограничну сарадњу, Румунија и Србија ће из европских фондова одговарајућим пројектима моћи да аплицирају за 20.840.000 евра. Износ грантова по пројекту је од сто хиљада до милион евра, а 15 одсто средстава обезбеђују носиоци пројекта, односно апликанти.

             У други позив укључене су три жупаније из Румуније: Тимиш, Караш Северин и Мехидинци и шест округа из Србије: Севернобанатски, Средњебанатски, Јужнобанатски, Борски, Подунавски и Браничевски. Отварајући конференцију у АП Виминацијум, градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић је оценио да је спровођење претходног програма зближило људе и институције са обе стране границе:

-Спровођењем прекограничних пројеката кроз претходне позиве допринело је зближавању људи и институција кроз успостављање платформе за дугорочну сарадњу у области културе, образовања, туризма, животне средине, социо-економског развоја, науке, што је учинило билатералну сарадњу Србије и Румуније дугорочно одрживом. У циљу доброг искоришћења фонда из позива који данас отварамо, јасно је да морамо сви дубоко да удахнемо, да видимо где смо, какви су нам приоритети, колико је ко од нас одговоран и колико можемо да рачунамо једни на друге у наставку сарадње и у креирању идеја које побољшавају нашу судбину.

Одређена су четири приоритета за финансирање пројеката, и апострофирани економски и социјални развој кроз запошљавање и инклузију раста, заштиту животне средине и управљање ризицима, одрживу мобилност у области транзита и развој туризма који у себе укључује активацију културних садржаја.

ИПА програм 2007 – 2013.

             Румунија и Србија су из европског програма прекограничне сарадње од 2013. до 2017. године искористиле 51 милион евра за финансирање пројеката из области економског и социјалног развоја, заштите животне средине и реаговања у ванредним ситуацијама као и на промовисање директне сарадње малих пројеката. Кроз два јавна конкурса финансирано је 118 пројеката прекограничне сарадње.

На конкурс који је за предају пројектне документације отворен до 30. марта 2018. године могу да аплицирају искључиво непрофитне организације. Највећи део своте опредељен је за прва два програма, запошљавање и заштиту животне средине. За сваки пројекат најмањи број партнера – учесника је два, а највећи пет.

Отварању другог позива за програме прекограничне сарадње, поред домаћина Града Пожаревца, присуствовали су представници румунских жупанија,  српских округа и Министарства за европске интеграције Владе РС. Михаило Дашић, представник Министарства за евроинтеграције, на конфернцији је оценио  да реализација програма нема за циљ само привлачење средстава за економски развој, већ и смањење неједнакости у развоју региона.