2018-08-21T19:22:34+02:00 21. августа, 2018. 19:22 |

Двадесет милиона за нову опрему

            Општа болница у Пожаревцу добила је нове медицинске апарате вредне 20, 9 милиона динара. Најскупљи је мобилни рентген који је oбезбедило Министарство здравља Републике Србије. Ренген је смештен на хирушко одељење, технолошки припада генерацији 2017. године и кошта 9,99 милиона динара. Осим рентгена обезбеђена су и два дефибрилатора вредна 1,2  милион динара и десет „пацијент монитора“ за интерно одељење. За мониторе, који ће пратити здравствено стање пацијената на коронарном и одељењу интензивне неге издвојено је 1,57 милиона динара.

           Све ово и низ других појединости везаних за опремање болнице саопштио је директор др Данко Николић на конференцији за медије одржаној у понедељак, 20. августа. Нови апарати обезбедиће ефикасније лечење и бољу здравствену негу, рекао је др Данко Николић:

           -Уз помоћ Министарства здравља добили смо нове апарате, мобилни рентген који је смештен у операционој сали, добили смо и два дефрибилатора за интерно одељење, гастроскоп који вреди 2,94 милиона динара и десет „пацијент монитора“ чија је вредност милион и петстотина хиљада динара. Са овим набавкама доста смо побољшали рад на интерном одељењу тако да су нам сада коронарна јединица и јединица интензивне неге покривене што много олакшава рад. Ови монитори су умрежени и повезани тако да са једног места могу да се прате сви пацијенти што је велика помоћ на овом одељењу. Сви набављени апарати су нове генерације.

           Иначе, гастроскоп је, како је на конференцији потврдио др Драган Станојевић,  већ у функцији дуже од месец дана.

           За мобилни рентген апарат су урађене провере и додатне инсталације и сада се чекају дозволе Агенције за јонизацију да почне да ради. Апарат је из 2017. године и има много могућности, потврдио је др Николић и додао да ће техничари проћи обуку за рад на њему:

           -Такође смо, највише уз финансијску подршку Министарства здравља и привредних субјеката са овог подручја, набавили дизел агрегат чија је вредност 5,148 милиона динара. Министарство здравља је обезбедило 4,3 милиона, а помогли су још привредна друштва „Георад“, „Аутотранспорт“, „РИО“, „Костолац услуге“, и општине Велико Градиште, Жагубица и Кучево.

           Нови агрегат је снаге 400 киловата и већ је инсталиран. Стари, који је раније коришћен да би се премостио нестанак електричне енергије био је упола мање снаге.

           -Болница, рекао је др Данко Николић, има још много потреба за апаратима који треба да замене ове који се користе и који су старијих генерација. Њима је замена потребна и већ имамо обећање да у наредном периоду добијемо и неке нове апарате, јер се медицина стално развија и ми због наших пацијената морамо да пратимо трендове.

           У међувремену, било је и других донација за болницу у мањем обиму попут клима уређаја и инструмената. У току је набавка ултразвучног апарата за очно одељење као донација костолачких синдиката. За ово одељење је набављен стерилизатор.

Др Ђорђе Миљевић:

                                                       Пацијент монитор

              –Апарати које смо добили су савремени и имају више опција. Омогућавају централни мониторинг и могу аутоматски да мере притисак, врше меморисање свих података тако да можемо да испрограмирамо да се притисак мери на пола сата и ујутру врши анализа. Такође, омогућава мерење и контролу ЕКГ-а и дисања и има уграђен аларм  код пацијената у коронарној јединици што нам омогућава да брзо интервенишемо, појаснио  је употребу пацијент монитора др Ђорђе Миљевић, кардиолог.  

_______________________________________________________

                                          Донаторско вече за бронхоскоп

Директор опште болнице др Николић најавио је одржавање донаторске вечере за прикупљање средстава за куповину бронхоскопа који би омогућио бољу дијагностику и лечење. Болница у Пожаревцу нема овај апарат већ осам година, па се пацијанти шаљу у друге центре. Прошле године 350 пацијената је било упућено на бронхоскопију у друге установе. Већина средстава је већ прикупљена, а највећи донатор је „Електропривреда Србије“.

Донаторско вече биће приређено у Археолошком парку „Виминацијум“  25. августа у организацији Ротари клуба „Пожаревац Виминацијум“, потврдила је Маша Самарџић, председница клуба. Котизација је 2000 динара, а у програму учествују „Удружење Нови звучни талас“, ДЏ Неба и Марија и специјални гост оперска првачица Габријела Убавић.

КАДРОВИ ДУПЛО ВИШЕ ДОШЛО НЕГО ШТО ЈЕ ОТИШЛО

           Др Данко Николић, директор Опште болнице говорио је на конференцији и о покривеношћу ове здравствене институције стручним медицинским радницима. Демантовао је гласине да болница остаје без лекара и медицинских техничара:

           -По статистици, у последње две године, отишао нам је 21 медицински техничар у иностранство и 13 је отишло у пензију. Лекара, према овој евиденцији је отишло петоро. Од тога двоје у иностранство и троје је у приватне здравствене установе. У исто време у болницу је дошло 3 лекара из других медицинских установа, двоје специјалиста, педијатар и реуматолог и лекар опште праксе.

           На неодређено време, у стални радни однос у овом периоду у болницу је примљено 86 радника, углавном медицинске струке. Међу њима је 21 лекар и 49 медицинских сестара – техничара, затим административних радника, сервирки, спремачица. О напуштању и новом запошљавању, др Николић каже:

           -У болницу је готово дупло њих више дошло него што је отишло. Људи одлазе и долазе, а нама је значајно то што лекари и друго медицинско особље из других установа долазе овде да раде.

           Известан број медицинских радника у последње две године запослен је и на одређено време, потврдио је др Николић. Такође је рекао да ће ових дана бити расписан нови конкурс за пријем 7 радника, 2 лекара, 2 здравствена радника са вишпм школом и 3 техничара.

           Др Данко Николић захвалио се на конфернцији за јавност свим донаторима који омогућавају да се у болници стварају бољи услови за лечење и уједно упутио позив свим људима добре воље да и даље помажу донацијама здравство.

                                                                                                                        Д. Д.