На Видовдан, пре 23 године, Хашком трибуналу изручен је бивши председник Републике Србије и Савезне Републике Југославије Слободан Милошевић где се и завршио његов живот.

Сваке године на Видовдан његове присталице и чланови Градског одбора СПС присећајући се свог лидера полажу венце на његов гроб у Немањиној улици у Пожаревцу. Ове године, међутим то није било изводљиво због реновирања породичне куће Милошевића.

Срђан Милетић и др Срећко Босић

У изјави за медије, председник ГО СПС-а др Срећко Босић подсетио је да је Видовдан посебан празник за српски народ, почевши од 1389. године и боја на Косову, преко 1914. године, па све до 2001. када је на Видовдан испоручен Хашком суду некадашњи председник Републике.

– Можда је у случају Милошевића, мала историјска дистанца за анализу како, зашто и да ли је било у реду испоручити га Хагу. Међутим, то се десило, а ми се данас само можемо сећати председника и тог трагичног дана. Његово испоручење трибуналу можда је круна свих несрећних догађаја крајем 20. века који су задесили српски народ, рекао је Босић и додао:

– О Слободану Милошевићу грађани имају своје мишљење. Историја ће дати суд када прође одређено време и када поједина документа буду угледала светлост дана. Тада ће се показати ко је, како је и зашто радио да се Милошевић испоручи Хашком трибуналу. Једна ствар не може да се оспори, а то је да је био велики патриота и да никада није издао свој народ. Градски одбор СПС-а у Пожаревцу са посебним пијететом чува сећање на бившег лидера наше странке, рекао је председник пожаревачких социјалиста др Срећко Босић.

М. П.

Share.
Leave A Reply

Skip to content